Prostreno.cz

Chyby, které děláte se syrovým kuřetem

Babičky ho podlévaly minerálkou, navzdory jeho stoupající ceně se stále těší popularitě. Kuřecí maso se dá upravit na mnoho způsobů, problémem však je, že manipulaci s ním mnoho lidí podceňuje. Neděláte náhodou tyhle chyby?

Smažené kuřecí řízky, řízky na šlehačce, kuřecí nudličky s kari, kuřecí steak na másle, italská kuřecí prsa v rajčatovo-krémové omáčce s parmezánem, pečená kuřecí stehna a tak dále, a tak dále. Kuřecí maso je nesmírně variabilní, ale také nebezpečné. Tedy aspoň v syrovém stavu. Při nesprávném zacházení můžete sobě a své rodině způsobit žaludeční nevolnost. Jakým přešlapům byste se za každou cenu měli vyhnout?

Nesprávné skladování

Kuřecí šťáva má tendenci unikat a odkapávat z obalů, což znamená, že pokud maso skladujete na polici hned vedle ovoce a zeleniny, můžete kontaminovat velké množství potravin v lednici. Z tohoto důvodu kuřecí balíčky položte na talíř nebo do zapékací misky a uložte je na spodní polici (nebo dokonce do spodní zásuvky vaší lednice, pokud ji necháte prázdnou).

Nesprávné rozmrazování

Jedna z nejnebezpečnějších a nejčastějších chyb, kterých se můžete se syrovým kuřetem dopustit? Jakmile kuře necháte ležet na pultu příliš dlouho, například, když ho rozmrazujete na zítřejší večeři, můžete vytvořit tábor pro bakterie, které se rychle množí. Nedávejte mražené kuře na pult nebo do dřezu, aby se rozmrazilo. Zatímco střed kuřete je ledově studený, vnější části se mohou zahřát na teplotu, která zdraví nesvědčí. Místo toho kuřátko rozmrazte v lednici až dva dny před plánovaným vařením. To poskytne i těm nejtlustším částem kuřete dostatek času na bezpečné odmražení.

Žádná akademická čtvrthodinka

Jakmile pro svůj recept shromáždíte všechny ingredience, kuře vyndejte z lednice a nechte ho 15 minut „rozkoukávat“. Tato akademická čtvrthodinka způsobí, že se kuře upeče či usmaží rovnoměrněji, což vám pomůže vyhnout se hnědému vnějšímu povrchu a syrovému, nedopečenému vnitřku.

Dogmatické oplachování

Oplachováním kuřete pod tekoucí vodou si můžete způsobit zdravotní potíže. To jste věděli? Bakterie z masa se totiž dostanou do dřezu, na pracovní plochu i na vaše ruce, což nahrává salmonelóze či kampylobakterióze. Zkrátka a dobře, „koupel“ kuřete vynechte, omezíte možné znečištění kolem kuchyně.

Přeskakování sušení

Než dáte kuře na pánev nebo na gril, rychle ho vysušte papírovou utěrkou. Suchý pták získá krásnější hnědou barvu a křupavost. A proč vlastně naše babičky kuřecí maso podlévaly minerálkou?

Nedostatečná šťavnatost

Sycená minerální voda neutralizuje kyseliny a zvyšuje pH na povrchu masa. To následně ovlivňuje bílkoviny uvnitř něj a ty se nemohou spojit. Ve výsledku je maso šťavnatější. Až tedy příště budete marinovat, nebojte se použít bublinky!

Zdroje: www.allrecipes.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat