Prostreno.cz

Venku se to zelená medvědím česnekem

Vypadá jako tráva, ale tráva to není. Medvědí česnek je zase k mání! Pomáhá na žaludek, svědčí srdci a působí proti rakovině. Hravě si poradí i se záněty.

Tak už nám to venku zase zelená. Konečně! K veliké radosti bylinkářů a příznivců alternativní medicíny se v přírodě objevují „koberce“ medvědího česneku, jehož listy nacházejí nepřeberné množství využití.

Potrava pro medvědy, nebo přírodní elixír?

Medvědí česnek, kterému se někdy říká divoký, byl hojně pěstován již našimi dávnými předky, a to zejména v okolí starých slovanských hradišť, což dokazují i četné archeologické nálezy. Už v minulosti ho lidé považovali za cenný zdroj vitaminů, který léčí neduhy, dodává energii a navíc odpuzuje i otravný hmyz a dezinfikuje všechno, čeho se dotkne. Tento druh česneku je údajně pojmenován po medvědech, kteří za ním po zimním spánku putují desítky kilometrů, aby se ho napásli a zbavili tak svůj žaludek bakterií, plísní a škodlivin. Jiné zdroje zase uvádějí, že ho tak pojmenovali germánské kmeny, protože věřili, že jim dodá medvědí sílu. A jestli to opravdu dokáže? Jeho vědecky prokázané účinky hovoří asi za vše.

Nenápadný zelenáč se zázračnou mocí

Z lékařského hlediska má tato bylina mnoho působivých schopností, které zahrnují normalizaci krevního tlaku a regulaci nežádoucího cholesterolu, díky čemuž snižuje riziko aterosklerózy, mrtvice a infarktu (1). Antibakteriální sloučeniny nalezené v této pronikavě vonící rostlině obnovují rovnováhu střevní mikroflóry, proto zklidňují záněty a utlumí nadýmání i žaludeční křeče, přičemž mohou „protáhnout“ i zácpu (2). Medvědí česnek také chrání před onkologickými onemocněními, neboť pomáhá při inhibici tvorby látek způsobujících rakovinu, zatímco přispívá k rychlejší opravě DNA buněk (3). A jak s ním nejlépe naložit?

Všestranná ingredience

Tento česnek s medvědí silou skvěle dochutí zeleninové saláty, bylinková másla, pomazánky, sýry, dresinky, brambory, těstoviny i masové vývary. Lze ho naložit i do vysoce procentního alkoholu, čímž získáte léčivou tinkturu, jež se užívá po kapkách. Z jeho listů se dá připravit i víno. Můžete je také nasušit či zamrazit do zásoby.

Zdroje: (1) www.link.springer.com/article/10.1007/BF00926865?error=cookies_not_supported&code=192f4497-c7c1-45b2-9a89-51024756b717&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc, (2) www.europepmc.org/article/med/19768983/?_x_tr_sch=http&_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=cs&_x_tr_hl=cs&_x_tr_pto=sc&_x_tr_hist=true, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6020507/?





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Vanilkové vafle

(40 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat