Prostreno.cz

Arašídové máslo je sladkou prevencí alergie

Mohou čtyřměsíční děti jíst arašídové máslo? Nejenže mohou, vyloženě by měly! Může je to uchránit před alergií na arašídy, která postihuje stále více malých pacientů.

Jsou arašídy léčivou potravinou, nebo spíše nebezpečným jedem? Odpověď na tuhle otázku může být složitější. Jejich konzumace snižuje hladinu škodlivého cholesterolu a paradoxně pomáhá při hubnutí, což je vzhledem ke kalorickým hodnotám hodně překvapivé. Tato luštěnina – ano, čtete správně, protože plody podzemnice olejné botanicky k ořechům vlastně vůbec nepatří, také zabraňuje vzniku žlučových kamenů, snižuje riziko rakoviny, zlepšuje činnost mozku a přispívá k léčbě erektilní dysfunkce (1). Pokud je ale člověk na arašídy alergický, musí tyto výhody oželet. A to je velká škoda. Jenže zmíněné arašídové alergii je možné předejít, a to již v dětství.

Není máslo jako máslo

Dáváte svým dětem arašídové máslo? Že ne, protože ty vaše jsou ještě v kojeneckém či batolecím věku? Je nejvyšší čas! Tedy alespoň podle jisté studie (2), ze které vyplývá, že pokud tuto potravinu jedí čtyřměsíční děti, mají o 77 procent nižší pravděpodobnost rozvoje alergie na arašídy. Zavedou-li ji rodiče až v jednom roce života, pak je nižší riziko o zhruba 33 procent. Touto sladkou politikou lze dle autorů studie od alergie uchránit až 600 tisíc kojenců v průběhu pouhých deseti let. K hodně podobnému zjištění došel i jiný výzkum (3), jehož závěry praví, že čím dříve rodiče s arašídy či máslem z nich tvořených u svých potomků začnou, tím lépe. V tom nejideálnějším případě je to prý mezi čtyřmi až šesti měsíci. Ale jak jim ho naservírovat?

Kamufláž, která vám projde

Odborníci mají jeden způsob. Podle nich je dobré smíchat dvě čajové lžičky arašídového másla s trochou teplé vody a mateřského mléka nebo umělé výživy, čímž se vytvoří hladká textura vhodná pro miminko. Tak nezbývá, než to vyzkoušet v praxi. Včera bylo pozdě!

Zdroje: (1) www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-peanuts/, (2) www.jacionline.org/article/S0091-6749(12)01510-2/fulltext, (3) www.niaid.nih.gov/sites/default/files/peanut-allergy-prevention-guidelines-parent-summary.pdf





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat