Prostreno.cz

Barvy mění chuť k jídlu i stravovací návyky

Když člověk hubne, pak se chutě na kdeco do krámu moc nehodí. Červená, zelená a žlutá barva je ale vyvolává, tak pozor na to! Jaké odstíny zbytečné obžerství naopak potlačují?

Usilujete o shození nadbytečných kilogramů, takže jste vyzkoušeli, co se dalo. Keto, paleo, Atkinsova i Dukanova dieta – tohle všechno máte za sebou. K tomu bylinkové čaje, zeleninové šťávy, detoxikační „utrejchy“, litry citronové vody, koktejly urychlující spalování kalorií i proteinové drinky. I když máte pocit, že už nemůžete dělat víc, výsledky vůbec nejsou tak očividné a rychlé, jak jste si představovali. Tak kde to, sakra, vázne? Možná jste v obležení špatných barev!

Faktor, který nelze podceňovat

Že mají barvy obrovský vliv na náladu, to se ví už hezkou řádku let. Vědci však nezpochybňují ani jejich zásadní význam při regulaci chutí k jídlu, neboť jejich vidění v těle vyvolává nejrůznější reakce, o což se postarají neurony v mozkové části zvané hypothalamus. Zatímco některé odstíny nám dané pokrmy dokážou doslova znechutit, jiné nás naopak nabádají k tomu, abychom si přidávali další a další porce. Na jaké barvy si tedy při dietě dát pozor a do jaké barevné škály naladit prostíraní i talíře?

S červenou, zelenou ani žlutou to nevyhrajete

Není to tak dávno, co se odborníci přikláněli k názoru, že lidé, kteří si jídlo servírují na červeném nádobí, jedí o poznání méně. Ovšem tato myšlenka byla záhy vyvrácena s tím, že rudá má spíše opačný efekt, protože chuť k jídlu netlumí, ale stimuluje. To možná vysvětluje, proč ji ve svém logu využívá tolik restaurací, že? Podobným nepřítelem štíhlých křivek prý bývá i žlutá, která v lidech povzbuzuje optimismus a zvýšenou touhu po požitkářství. Na pomyslné černé listině se ocitá i zelená, která sama o sobě budí zdravý dojem. Obezřetní buďte i s bílou, protože i ona se s nadměrnou konzumací potravin spojuje hodně často. A teď to vezměme zase z jiného barevného soudku, co vy na to?

Terno v podobě modré, růžové a šedé

Chcete-li mít při hubnutí o něco lepší výchozí pozici, pak svou kuchyň oblečte do modré. Ta chutě k jídlu potlačuje, což je zřejmě myšlenkový odkaz našich předků – ti se všemu modrému vyhýbali, protože si mysleli, že je to nezralé, či dokonce jedovaté. Rychlejší pocit nasycení podle všeho slibuje i růžová, která je poněkud nepřirozená a odkazuje na syrovost. Od zeštíhlující věci nejsou ani talíře šedé nebo hnědé. Jídlo, které je na nich podáváno, prý vyvolává nechutenství.

Zdroj: www.fitday.com/fitness-articles/nutrition/how-color-can-change-your-appetite-and-eating-habits.html - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Ovesná kaše přes noc

(1 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat