Prostreno.cz

Mandarinky se hodí i pro grilování

Že jim po zimě odzvonilo? Tak to v žádném případě! Mandarinek se nevzdávejte ani v jarních a letních měsících. Využijete je při přípravě pokrmů i coby pilulku kreativity!

Kultura mandarinek pochází z jihovýchodní Asie, putovala obchodními cestami na západ až do Středomoří. Dužnina mandarinek je měkká, šťavnatá a chutná a nabízí spoustu vitaminu C, který působí na T buňky, což je typ bílých krvinek, jež mohou bránit vaše tělo před infekcemi a viry (1). A to je benefit hodící se v každém ročním období. Důvodů, proč mandarinku jíst po celý rok, se ale najde mnohem víc.

Pomáhá s redukcí tělesné hmotnosti

Jedna střední mandarinka obsahuje jeden gram vlákniny. Byl proveden rozsáhlý výzkum s cílem vyhodnotit souvislost mezi dietní vlákninou a tělesnou hmotnosti. Vědci zjistili, že za 20 měsíců účastníci, kteří zvedli příjem vlákniny o osm gramů denně, zhubli tělesný tuk (2).

Působí proti oxidačnímu stresu

Mandarinky a jejich slupky jsou bohaté na flavonoidy a vitamin C, dva antioxidanty, které chrání před širokou škálou onemocnění. Tím, že působí proti škodlivým účinkům oxidačního stresu, chrání tělo před poškozením. (Podle rozborů jsou mandarinky skvělým zdrojem naringinu, naringeninu, nobiletinu, narirutinu a hesperidinu a dalších antioxidačních složek.)

V podobě esence pobízí k výkonům

Esenciální olej z mandarinky zvyšuje podpásmo mozkových vln beta (to jsou ty výkonnostní). Síla beta vlny je pozorována při bdělém stavu, zejména při aktivním myšlení, soustředění a vysoké ostražitosti (3). Pokud jste tedy v pracovním útlumu, přivoňte si k mandarince!

V létě osvěžují

Mandarinky lze kombinovat s čokoládou a vlašskými ořechy pro osvěžení letních koláčů. Jsou vynikající a dají se jíst jako dezert za dusného letního odpoledne. Děti zase milují, pokud mohou mandarinky máčet v rozpuštěné čokoládě, dospělí spíš ocení informaci, že když masné výrobky, třeba jako kořeněnou šunku, namočí do marinády s mandarinkovou šťávou, získá jejich pokrm připravený na gril lepší a vitálnější chuť.

Vedlejší účinky mandarinek

Přestože jsou mandarinky mimořádně zdravé, je vhodné je konzumovat s mírou. Za určitých okolností u citlivějších jedinců způsobují alergické reakce. V případě, že se u vás objeví vyrážka nebo třeba opuchlý jazyk, kontaktujte svého lékaře.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707683/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7587980/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat