Prostreno.cz

Hodně piva způsobuje hodně zdravotních problémů

Co se může stát, když si dáte o nějaké to pivo navíc? Můžete si rozhodit krevní cukr, přibrat na váze, způsobit si trvale zvýšenou srdeční frekvenci a jít naproti obtěžujícímu pálení žáhy. Nic moc vyhlídky!

Hezké počasí, příjemné místo, skupina dobrých přátel, cinkavé zvuky půllitrů a spousta smíchu. Tak nějak si mnozí představují ideální grilování, při němž pivo teče proudem a maso na roštu voní až za roh. S chmelovým mokem by se to ale přehánět nemělo. I v jeho případě platí, že dobrého pomálu!

Léčivo s omezeným dávkováním

Dát si občas na osvěžení jedno „točené“ či „lahváč“, proti tomu kupodivu nic nenamítají ani vědci, kteří „tekutý chléb“ už dávno vzali na milost. Jeho potenciální prospěšné účinky připisují obsahu pivovarských kvasnic, které jsou hlavní složkou a propůjčují mu zdravé vlastnosti (1). S každou další sklenkou ale narůstá nejen hladina alkoholu v krvi, ale i rizika.

Záležitost s krevním cukrem

Pivo dělá hezká těla, hlásá jedno známé motto. Otázkou ale je, jak moc hezká a jakým způsobem. Jeho častá a nadměrná konzumace narušuje hladinu cukru v krvi (2). Výsledkem jsou nekontrolovatelné návaly hladu a silné touhy po jídle, což dláždí cestu nárůstu tělesné hmotnosti a tím i nadváze (3).

Pohroma pro srdce

Poznatky některých studií skutečně naznačují, že pití piva může mít dobrý vliv na srdce. Ve všech bychom se ale dočetli, že tento bonus přichází pouze s jeho umírněnou spotřebou. Pokud se to s tímto nápojem kapku přehání, člověk si koleduje o trvale zvýšenou srdeční frekvenci, což může nejen lidem se stávající kardiovaskulární poruchou nehezky zatopit (4).

Žáha pálí jako čert

Pivo obsahuje i určité stimulanty, které nepříliš dobře reagují se žaludeční kyselinou. Kam tohle vede? Ke vzniku gastroezofageálního refluxu i pálení žáhy (5). Vzít v potaz se musí i to, že po tomhle osvěžení se zvýší i četnost návštěv toalety (6). Tak pozor na to umírněné množství…

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28502146/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7046102/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19550430/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7551763/, (5) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/B9780123738912000572?via%3Dihub, (6)www. researchgate.net/publication/232821963_Health-Related_Aspects_of_Beer_A_Review






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat