Prostreno.cz

Sezamový olej se skvěle hodí k dochucení polévek

Že ve své kuchyni nejčastěji využíváte olej olivový nebo slunečnicový? Tak to vás olej z praženého sezamu mile překvapí! K čemu všemu ho lze použít?

Opékaný sezamový olej se vyrábí z pražených sezamových semínek. Má tmavší barvu než běžný sezamový olej (obvykle označený jako „sezamový olej“), takže neudělejte tu chybu, že je mezi sebou vyměníte. Pečená „odrůda“ může být o něco dražší, ale je silná a každá kapka urazí dlouhou cestu. A jak se toastový (ano, i tak se mu říká) sezamový olej využívá? Rozhodně s ním nevařte. Má nízký kouřový bod, což znamená, že při nízké teplotě hoří a žlukne. Ale je tady hrstka nápadů, které určitě uvítáte.

Dochucujte jím polévky

Namísto standardního polévání polévky hustou smetanou nebo jogurtem zkuste něco nového. Polévku při servírování dozdobte opečeným sezamovým olejem. Po zamíchání pokrmu dodá hloubku a krémovou texturu. Pro extra křupavost pak přidejte i posypku sezamových semínek. Dvojnásobný sezam, dvojnásobná zábava, že?

Vyšlehejte vinaigrettu

Omáčka vinaigrette se vyrábí smícháním oleje s jemnou kyselinou, jako je ocet nebo citronová šťáva. Směs lze dochutit solí, bylinkami a/nebo kořením. Nejčastěji se používá jako dresink na salát či ve formě marinády. Když vás tato klasická verze omrzí, přidejte do vinaigrette trochu opečeného sezamového oleje. Jen pozor na množství, stačí třetina doporučeného množství. Například, pokud váš dresink vyžaduje 3 lžíce neutrálního oleje, použijte 1 lžíci toastového sezamového oleje.

Dokončete restování

Ačkoli nebudete chtít používat opékaný sezamový olej k vaření tofu, masa nebo zeleniny (pamatujte na kouřový bod), je geniální, jakmile se přidá na úplný konec receptu. V momentě, kdy pánev sundáte z ohně, jídlo pokapejte trochou sezamového oleje a promíchejte ho. Teplo způsobí, že se olej rozvoní, takže všem strávníkům bude signalizovat, že večeře je hotová.

Vytuňte popcorn

Lepší než máslo? To se vsaďte!  Nasypejte do pražených jader opečený sezamový olej, sezamová semínka, trochu soli a výživné kvasnice. Z toho budete chtít udělat dvojitou dávku.

Pokapejte jím zmrzlinu

Navzdory tomu, jak šíleně to zní, tohle je největší gurmánské překvapení ze všech. Sezamový olej si rozumí i se zmrzlinou! Na kopeček přidejte nejen samotný olej, ale i drcené arašídy. Výsledek? Neočekávaná chuťová horská dráha!

Zdroje: www.allrecipes.com, www.wikipedia.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat