Prostreno.cz

Přírodní zázraky pro zklidnění střev

Nezdravá střeva jsou živnou půdou pro různé neduhy, psychické i fyzické. Dopřejte jim péči a obnovte jejich funkce – snadno, rychle a gurmánsky!

Není žádným tajemstvím, že rostoucí spotřeba zpracovaných potravin vede k nárůstu střevních poruch, jako je syndrom dráždivého tračníku, intolerance laktózy a syndrom prosakujícího střeva. Dysfunkční střevo pak může zhoršit kvalitu našeho života, jak po fyzické, tak i psychické stránce. Zde je několik prostředků, které mají na zdraví střev obrovský (pozitivní) vliv. Který vám sedne ze všeho nejvíc?

Zázvor

Jedna poklona nestačí. Zázvor má protizánětlivé a antioxidační vlastnosti (1), které mohou pomoci zklidnit střeva a snížit zánět. Zázvor můžete konzumovat v různých formách, jako je zázvorový čaj, strouhaný zázvor v jídlech nebo zázvorové doplňky. Záleží, co vám vyhovuje.

Probiotika

Probiotika jsou dobré bakterie, jež se užívají pro obnovení střevní mikroflóry, při léčbě antibiotiky, jako podpora imunity a správné funkce zažívacího systému. Probiotika najdete ve fermentovaných potravinách, jako je jogurt, kefír, kysané zelí, kimchi a další fermentovaná zelenina.

Mátový olej

Bylo prokázáno, že máta peprná má uklidňující účinky na střeva, což může pomoci při zažívacích problémech, jako je nadýmání a špatné trávení (2). Mátu peprnou lze přijímat jako mátový čaj či esenciální olej. (Zředěný v nosném oleji se hodí pro masáž břišní oblasti.)

Jilm klouzavý

Jilm klouzavý je bylina, která se po staletí používá ke zklidnění trávicího traktu (3). Tvoří ochrannou vrstvu na střevní výstelce, snižuje zánět a podporuje hojení. Doplňky jilmu klouzavého jsou k mání jako kapsle nebo v prášku. Leckdo však nedá dopustit na čaj.

Vývar z kostí

Vývar z kostí není třeba představovat. Jedná se o tekutinu bohatou na živiny, která se připravuje dušením kostí, masa a zeleniny. Vývar je bohatý na kolagen, želatinu a další látky příznivé pro střeva, jež mohou pomoci podpořit zdravou výstelku střev a zlepšit trávení. Kdy jste ho měli naposledy?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3665023/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337770/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4204705/





Celkem 4 komentářů

Jitka Prekopova
18.05.2023
valchar.mir@seznam.cz
18.05.2023
Benešová Stanislava
18.05.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Smažená vepřová játra

(2 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat