Prostreno.cz

Zbavte se cukru v potravinách jednou provždy

Dieta bez cukru má mnoho výhod. Identifikace potravin bez cukru ale není tak snadná. Zjistěte, proč se dieta bez cukru vyplatí, jaké cukrové pasti na vás číhají a které potraviny bez cukru by měly být na vašem nákupním seznamu.

Obecně platí, že všechny čerstvé, nezpracované potraviny lze považovat jako bez cukru nebo s nízkým obsahem cukru. A ačkoli je život s cukrem jistě sladší, vyhýbat se mu přináší mnoho pozitiv.

Zdravé dietní návyky

Zpracované produkty mají vysoký obsah cukru a kalorií, ale málo živin. Při dietě byste se jim měli raději vyhýbat. Místo toho sáhněte po čerstvých a zdravých potravinách, které jsou z velké části bez cukru. Poskytují udržitelnou energii a všechny důležité vitaminy, minerály, stopové prvky a vlákninu.

Hubnutí

Ti, kteří jedí méně cukru, spotřebují méně energie a celkově využijí kalorie. Tím se přebytečná kila rozpustí.

Zdravotní prevence

Život bez cukru snižuje riziko obezity. Tím se také snižuje riziko vzniku cukrovky, kornatění tepen a kardiovaskulárních problémů. Z nedostatku cukru mají prospěch i zuby a střeva. Cukr totiž způsobuje zubní kaz a poškozuje zuby.

Jak jíst bez cukru

Nejdůležitější kroky pro dietu bez cukru jsou snadné – zakažte si z jídelníčku všechna sladká jídla, vařte si sami a používejte pouze čerstvé, nezpracované produkty. Pokud budete dbát této rady, velmi se přiblížíte cíli „bez cukru“.

Čím méně zpracovaných potravin si vyberete, tím snazší pro vás bude jíst bez cukru. Pro hotové výrobky platí: Čím kratší je seznam surovin, tím méně cukru obsahují. Dopřejte si dostatek zeleniny a ovoce bez cukru – zde se téměř nemusíte omezovat a můžete se dosyta najíst. Nejlepší je také vyhnout se alternativám cukru: „Sladký“ vyžaduje více „sladkého“ a je pak těžší se bez něj obejít. Svou chuť na sladké můžete uspokojit kořením, jako je vanilka a skořice, čerstvé bobule nebo hrst ořechů jako svačina bez cukru.

Co jsou potraviny bez cukru?

Potravina s označením „bez cukru“ neobsahuje žádný průmyslově přidaný cukr. To znamená, že neobsahuje cukr žádný. Většina přírodních cukrů je zdraví prospěšná, což ale nemusí platit i o vlivu na postavu.  

Které potraviny jsou bez cukru?

Mezi potraviny bez cukru patří čerstvé ovoce a zelenina, celozrnné výrobky, ořechy a semena, luštěniny, maso, ryby, vejce, přírodní mléčné výrobky, oleje, tuky, neslazené nápoje a minerální vody.

Bez cukru se neobejde téměř žádné jídlo. Proto se čerstvé zelenině, která obsahuje méně než 5 g sacharidů, říká také bez cukru.

Jak poznám potraviny bez cukru?

Je důležité číst seznam ingrediencí, zejména pokud jde o hotové výrobky. Přípona -osa/ -oza (jako glukóza), sirupy a sušené ovoce značí vysoký obsah cukru.

Bez cukru – jak začít?

Nejprve byste měli z nabídky vyškrtnout všechny cukrové bomby. Důležité je také dávat pozor na skryté cukry. Nejjednodušší způsob, jak to udělat, je vařit si sami, používat pokud možno čerstvé, nezpracované potraviny.

Který jogurt je bez cukru?

Povolen je bílý jogurt bez přidaného cukru. Laktózu sice obsahuje, ale jen v malém množství (cca 4,5 g na 100 g jogurtu). Poskytuje také mnoho cenných živin, jako je vápník.

Které mléko je bez cukru?

Mléko přirozeně obsahuje laktózu, takže není úplně bez cukru. Poskytuje však důležité živiny, a proto je povolené – pokud neobsahuje žádný přidaný cukr. Rostlinné alternativy, jako je mandlové mléko, jsou mimochodem vysoce zpracované potraviny. Mají proto často nízký obsah živin a jako náhražka mléka jsou vhodné pouze podmíněně.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9323357/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat