Prostreno.cz

Jezení rukama dává jídlu lepší chuť

Jíst příborem je základem především západního stolování, zatímco na Středním východě, v Africe, jižní Asii a Jižní Americe je normální jíst rukama. Proč byste to měli zkusit i vy? Jídlo si vychutnáte o něco víc!

Výzkum Stevensova technologického institutu ve Spojených státech je tak trochu průlomový. Podle jeho studie zveřejněné v odborném časopise Journal of Retailing platí, že když jedinec jí jídlo rukama, pokrm je nejen chutnější, ale i uspokojující. „Naše výsledky naznačují, že přímý kontakt s jídlem spouští zvýšenou senzorickou odezvu, díky čemuž je jídlo žádanější a atraktivnější,“ řekla výzkumnice Adriana Madzharov z výše uvedeného institutu.

Nejdřív se dívej, potom jez

Ve svém prvním experimentu nechala Madzharov 45 vysokoškoláků vizuálně zkontrolovat, zhodnotit a držet kostku sýra Muenster a poté účastníky požádala, aby odpověděli na otázky týkající se jejich stravovacího chování. Polovina účastníků kostku sýra ochutnala společně s předkrmem, zatímco ta druhá nikoli. Ze začátku tyto dvě skupiny nenaznačovaly žádný rozdíl, nicméně ten se ukázal o něco později.

Kašli na příbor, je to tak lepší!

Výzkumníci zjistili, že dobrovolníci, kteří uváděli vysoký stupeň sebekontroly při konzumaci jídla – ti, jež dle svých slov dokážou odolat chutným jídlům a jsou si vědomi toho, co a kolik jedí, při používání rukou zjistili, že sýr je chutnější než kdy dřív. I když Adriana Madzharov manipulovala s myšlením účastníků o sebekontrole, cílech a spotřebě jídla, tato zjištění přetrvávala, což naznačuje, že vysoký stupeň sebekontroly ovlivňuje to, jak si lidé jídlo užívají, když se ho přímo dotýkají rukama.

Představ si, že můžeš jíst všechno, po čem toužíš

Ve druhém experimentu vědci rozdělili nový soubor 145 vysokoškoláků do dvou skupin. První skupině bylo řečeno, aby si představila, že se rozhodla být opatrnější ve své stravě a jídlo omezila, aby dosáhla dlouhodobého fitness cíle. Druhá skupina se naopak neměla o svoji váhu starat a jejím úkolem tak bylo vizualizovat si chutné pokrmy bez výčitek.

Všichni účastníci následně dostali plastový kelímek se čtyřmi mini koblihami – pouze polovina z nich mohla používat ruce. Stejně jako v prvním experimentu byli účastníci požádáni, aby vizuálně zkontrolovali a vyhodnotili vlastnosti této dobroty, jako je čerstvost a kvalita. Výzkumník jim také dal pokyn, aby při konzumaci hlásili míru smyslového zážitku.

Vědci následně zjistili, že když byli lidé naladěni na sebekontrolu (vs. shovívavé) myšlení, hodnotili odebrané jídlo pozitivněji, než když se ho přímo dotýkali rukama. To naznačuje, že smyslovou zkušenost ovlivňuje i to, jak se k jídlu přistupuje.

Zdroje: (1) www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200205151511.htm, www.invia.cz, www.pulse.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat