Prostreno.cz

S esenciálními oleji můžete i vařit

Esenciální oleje, které jsou extrahovány z rostlin, se uplatňují převážně v aromaterapii. Někteří lidé však s nimi i rádi vaří. Jaké jsou benefity tohoto nápadu a na co si dát pozor?

Pravdou je, že malá, tmavá lahvička toho v kuchyni zastane opravdu mnoho. Esenciální oleje jsou koncentrovanými zdroji chutí a vůní, takže když vaříte, nemusíte trhat bylinky ani loupat svazek citronové kůry, abyste získali chuť, kterou potřebujete. Je však třeba počínat si obezřetně.

Je konzumace esenciálních olejů bezpečná?

Přímá konzumace esenciálních olejů se nedoporučuje. Esence jsou rozpustné v tucích, takže mohou být nebezpečné, pokud je požijete přímo z lahvičky nebo je smícháte s něčím jako je voda, protože se přichytí k vašim tkáním a poškodí ústa a jícen. Přesto je výhodné kombinovat je s jinými látkami, ideálně olivovým olejem nebo mlékem. Díky nim se esence rovnoměrně naředí, takže při požití pro tkáně nejsou tak škodlivé. Platí přitom, že některé esenciální oleje jsou lepší volbou než jiné.

Vždy vybírejte produkty, které obsahují latinský název rostlin používaných k výrobě esenciálního oleje, a název země, v níž byly rostliny pěstovány. Zároveň se zaměřte na prohlášení o čistotě (je důležité, zda je olej stoprocentní či smíchaný s něčím jiným). A u kterých konkrétních druhů nešlápnete vedle?

Citron (Citrus Limon)

Citronový olej propůjčuje lehkou, svěží chuť různým pokrmům, včetně ryb, kuřete, pečiva, těstovin a omáček. Citronový esenciální olej má povznášející, revitalizující vůni a podporuje relaxaci.

Rozmarýn (Rosmarinus Officinalis L.)

Rozmarýn je bylina běžně používaná k přidání dřevité chuti do polévek, dušeného masa a jídel z jednoho hrnce. Tato esence je velice všestranná.

Máta peprná (Mentha Piperita L.)

Mátový olej může dodat osvěžující, mátovou příchuť pečivu a chlazeným dezertům, jako je zmrzlina. Je vhodnou volbou převážně na léto.

Levandule (Lavandula Officinalis Chaix)

Levandulový esenciální olej poskytuje měkký květinový profil, který je příjemný ve zmrzlině a pečivu. Má také uklidňující účinky, díky čemuž je oblíbený zejména u těch, kdo potřebují zklidnit mysl a zbavit se úzkosti.

Zdroje: www.everydayhealth.com, www.wikipedia.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat