Prostreno.cz

Konzumace banánů nemusí být vždy k užitku

Čím více banánů, tím lépe pro zdraví i dobrou kondici? Ne, takhle to opravdu nefunguje. Jejich nadměrná konzumace vám může způsobit ospalost, migrénu, zubní kaz i onemocnění dásní. I proto jsou doporučenou denní dávkou pouhé dva kusy!

Chcete si srovnat krevní tlak? Jezte banány. A to stejné udělejte i v případě, že máte trable s pomalým metabolismem, permanentní únavou, zácpou, premenstruačním syndromem, překyseleným žaludkem či oteklými končetinami. Také jste tohle za svůj život slyšeli už milionkrát? Budí to dojem, že banán je lék skoro na všechno. A že bychom ho měli jíst denně a nejlépe ve velkém množství. Ačkoli mu jisté zdravotní zásluhy nikdo neupírá, život vám může i trochu zkomplikovat. Jak a čím?

Všeho moc škodí. Jako vždycky!

Navzdory tomu, že je toto cizokrajné ovoce zdrojem mnoha prospěšných živin, jeho nadměrná konzumace dokáže i uškodit. Obsahuje totiž látku zvanou tyramin, která se přirozeně vyskytuje i v rybách, sýrech a mase. Problémem je pak to, že tyramin bývá uváděn jako běžný spouštěč migrén a bolestí hlavy (1). Že těmito stavy trpíte často? Viníkem může být právě tento exotický dáreček.

Pohroma pro zuby

V banánech se nachází také škrob, který utočí na váš udržovaný hollywoodský úsměv. Podle jisté studie je pro chrup dokonce škodlivější, než čokoláda a žvýkačky napěchované cukrem (2). Uvíznutý mezi zuby se prý rozpouští velmi pomalu, což přitahuje škodlivé bakterie, které stojí v pozadí kazů a zánětlivých onemocnění dásní. A co další temná stránka této potraviny?

Ospalost

Začít den několika banány? Jeví se to jako chutná a nutričně vyvážená snídaně, ovšem počítejte s tím, že celé dopoledne i značnou část odpoledne budete zívat jako o závod. Je to dáno tím, že je v tomto ovoci bohatě zastoupena i sloučenina tryptofan, která způsobuje ospalost a brzdí duševní výkonnost (3). Pokud všechny tyto věci odmítáte riskovat, dejte si jen dva banány denně – přesně tohle je také doporučovaná dávka.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6521746/, (2) www.researchgate.net/publication/272323565_Nutrition_And_Oral_Health, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19715722/





Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat