Prostreno.cz

Ovoce a zelenina s nejdelší trvanlivostí

Jak dlouho vám doma mohou vydržet jablka, citrusové plody nebo mrkev? Pokud je budete skladovat správně, je to déle, než si asi myslíte.

Účty za potraviny jsou dnes vyšší než kdy jindy, což zatěžuje nejeden vypjatý rodinný rozpočet. Víte o tom svoje? To, poslední, co byste teď asi chtěli, je zbytečné vyhazování nespotřebovaného a zkaženého jídla, které se samozřejmě týká i ovoce a zeleniny. Které druhy se mohou pochlubit nejdelší trvanlivostí a čím se jejich spotřební lhůta dá ještě protáhnout?

Jablka jsou držáci!

Bez ohledu na konkrétní druh jablka vám toto ovoce vydrží v kondici týden nebo dva. Tedy alespoň pokud je chráněno před přímým slunečním zářením, které značně podporuje jeho rychlejší zkázu. Když ho ale dáte do lednice, a navíc zabalíte do vlhké utěrky, můžete jablku prodloužit životnost až na šest týdnů. To je ale kouzlo, že? Už žádné měkké a vrásčité ztráty!

Citrusové plody také vydrží

Je pravdou, že miska s pomeranči, citrony, grapefruity i limetkami vypadá na kuchyňské lince velmi esteticky a elegantně. Bohužel ale jen pouhých pár dní, než jejich slupka začne hnědnout a dužina ztrácet šťavnatost i chuť. Ačkoli citrusy vydrží déle než jiné potravinové poklady, kilo si jich na posezení asi nedáte. A právě proto je také raději ubytujte v chladničce, a to v síťovaném sáčku, aby mohly dýchat.

S mrkví je třeba zacházet správně

Mrkev u vás může v té nejlepší kondici „přežít“ celý měsíc. A to vážně. Jak to zařídit? Nemyjte ji ani neloupejte. Vložte ji jen do vzduchotěsné nádoby a položte na nejchladnější místo v ledničce. Další zdravá zelenina, která může nabídnout týdny a týdny života, je červená řepa. Tu opláchnout před ubytováním v chladu bez obav můžete. Jen ji důkladně osušte a skladujte zabalenou v papírové kuchyňské utěrce. Podobně to funguje i u kapusty, kterou můžete také ponořit do větší uzavíratelné sklenice s vodou.

Zdroj: www.realsimple.com/fruits-and-vegetables-that-last-longest-7372199





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat