Prostreno.cz

Nechte se okouzlit nutričně vhodným droždím

Není droždí jako droždí. Už jste slyšeli o tom nutričním, kterému se říká lahůdkové? Chutná a voní jako parmazán, což ale není jediná zajímavost. Proč je dobré na metabolismus a co dokáže s pletí?

Droždí je možné koupit za pár korun, ale v kuchyni nadělá spoustu parády. Vždyť je to vlastně živoucí organismus! Jeho buňky, a že jich není zrovna málo, přeměňují přirozené cukry přítomné v mouce na oxid uhličitý a alkohol, čímž dochází ke kynutí těsta. A že existuje jenom to pekařské? To je mýlka!

Tak trochu jiné kvasnice

I nutriční droždí, rovněž známé jako lahůdkové kvasnice, je dobrým kulinářským pomocníkem. Jedná se o bezlepkovou potravinu, jejíž chuť i vůně se dá přirovnat k lahodnému parmazánu. Kynutí těsta vám sice nezajistí, ovšem báječně dochutí omáčky, pomazánky, pesta, rýžové pokrmy a dresinky. Skvěle funguje i jako náhražka sýrů ve veganských jídlech, která navíc představuje bohatý zdroj cenných živin. I to je důvod, proč se k tomuto druhu droždí upírá taková pozornost.

„Nutriční droždí je prospěšné pro každého, ale nejvíce ho ocení vyznavači rostlinné stravy,“ domnívá se americká registrovaná dietoložka a expertka na udržitelnost Christina Manian (1). „Je to především kvůli vitaminům skupiny B, a to včetně thiaminu, riboflavinu, niacinu a folátu. Tyto látky napomáhají optimálnímu energetickému metabolismu v těle,“ dodává jmenovaná odbornice. Ale co další výhody, na kterých si zdraví smlsne?

Regulace cholesterolu na první dobrou

Ve složení uvedené potraviny převládají dva typy sacharidů – alfa-mannan a beta-glukan. Vědecké výzkumy naznačují, že druhý ze jmenovaných snižuje hladinu škodlivého cholesterolu (2). Pravidelní konzumenti této drožďové lahůdky se prý dočkají až šestiprocentního poklesu (3). Odměnou jim však je i posílená imunita a útlum zánětů (4), stejně jako mladistvý vzhled. A to vážně! „Zinek a rostlinné sloučeniny nacházející se v nutričním droždí jsou přírodní antioxidanty, které prokazatelně zabraňují chronickým onemocněním a dokonce i nepříjemnostem souvisejícím se stárnutím, mezi které dozajista patří i tvorba vrásek,“ přidává pozitiva zmíněná dietoložka Christina Manian.

Zdroje: (1) www.realsimple.com/health/nutrition-diet/nutritional-yeast-benefits, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5810204/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5618555/, (4) www.journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0040648





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat