Prostreno.cz

Před těmito potravinovými přísadami se mějte na pozoru

Erythrosin, bromičnan draselný nebo bromovaný rostlinný olej. Že tohle běžně nejíte ani nepijete? Ale kdeže! V kterých potravinách se tyto škodlivé látky nacházejí a jak vám mohou zatopit?

Pečivo, slazené limonády, cukrovinky nebo mléčné výrobky. Kupujete tohle běžně? Kdo také ne… Ať už jde o „obyčejný“ toastový chleba, donut dětem ke svačině nebo osvěžující perlivou malinovku, za tyto zpracované potraviny ale žádný odborník ruku do ohně nedá. Problémem a kamenem úrazu je pochopitelně jejich složení, ve kterém se objevují i škodlivé chemické látky. Jaké mají nejhorší pověst a proč tolik škodí?

Erythrosin jako příčina poruchy chování

Erythrosin je třešňově červené syntetické fluoronové potravinářské barvivo, které se dá nalézt v ovocných punčích, jahodových nápojích, polevách, nanucích, snídaňových cereáliích a sladkém pečivu. V minulosti byla tato kontroverzní látka využívána i v kosmetice, ovšem pak ji americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv zakázal (1). Zajímavé je, že proti používání v potravinářství nic nenamítá, což je vzhledem k tomu, že se erythrosin spojuje s dětskou hyperaktivitou a poruchami chování (2), vážně zarážející. Před čím dalším se mít na pozoru?

Bromičnan draselný podporuje rakovinu

Až si příště budete kupovat chléb, tortilly nejen na grilování a vlastně i mouku, alespoň v rychlosti omrkněte složení a zjistěte, zda tyto produkty náhodou neobsahují i bromičnan draselný. Jde o kypřicí prostředek, jež je i bělicím a zrajícím činidlem, které napomáhá kynutí pečiva a zlepšuje pružnost těsta. Co je na něm špatně? Kde jen začít… Vědecké studie bromičnan draselný dávají do přímé souvislosti se zhoubnými nádory štítné žlázy a ledvin (3), proto je považován za nebezpečný karcinogen (4).

Bromovaný rostlinný olej je postrachem plodnosti

Ačkoli to možná budí dojem, že jde o nějaký druh oleje, který se hodí na smažení, zdání klame. Tenhle olej se totiž přidává do nápojů, a to proto, aby se zabránilo oddělení vmíchaných aromat. Jde tedy o jakýsi stabilizátor. Ovšem i ten má svou temnou stránku, neboť zvyšuje pravděpodobnost dysfunkce štítné žlázy (5), přičemž zhoršuje plodnost (6). Opravdu víte, co pijete?

Zdroje: (1) www.fda.gov/industry/color-additive-inventories/color-additive-status-list, (2) www.oehha.ca.gov/risk-assessment/press-release/report-links-synthetic-food-dyes-hyperactivity-and-other, (3) www.journals.sagepub.com/doi/10.1177/019262339802600501, (4) www.monographs.iarc.who.int/wp-content/uploads/2018/06/mono73-22.pdf, (5) www.fda.gov/food/food-additives-petitions/brominated-vegetable-oil-bvo, (6) www.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/tera.1420280302





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Čočka na kyselo

(3 hlasů)

Pizza šneci

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat