Prostreno.cz

Benefity hroznového oleje

Hroznový olej je, jak jeho název napovídá, vyrobený ze semen vinných hroznů, obvykle těch, které zbyly z procesu výroby vína. Má neutrální chuť a světlou barvu a v kuchyni toho zastane mnohem víc, než se zdá. Vždyť zabíjí i patogeny!

Olivový, slunečnicový, kokosový… Že se držíte pouze této „svaté trojice? Chyba! Do kuchyně patří i olej hroznový. Jeho relativně vysoký kouřový bod 215 stupňů Celsia z něj dělá všestrannou volbu pro různé způsoby úpravy pokrmů při vyšších teplotách, jako je grilování a restování. Díky neutrální chuti se hodí i pro pečení nebo jako dresink na saláty a těstoviny. Tím to ovšem pouze začíná.

Urychluje hojení

Některé studie naznačují (1), že olej z hroznových semínek může být lokálně aplikován na pokožku a vlasy. Jeho mastné kyseliny zvyšují hydrataci pleti, snižují drsnost a šupinatění. Omega-6 mastné kyseliny, jako je kyselina linolová v hroznovém oleji, jsou známé svou rolí při hojení ran. Podle recenze z roku 2018 (2) může konzumace kyseliny  linolové pomoci urychlit opravu tkání.

Podporuje zdraví srdce

Pro zdraví srdce je nejlepší nahradit nasycené tuky nenasycenými tuky, a s tím hroznový olej rozhodně může pomoci. Má vysoký obsah takzvaných PUFA (polynenasycených mastných kyselin). Ve srovnání s variantami s vysokým obsahem nasycených tuků, jako je máslo nebo tuk, se hroznový olej považuje za mnohem lepší olej nejen pro vaření, ale i kardiovaskulární systém.

Vykazuje antimikrobiální aktivitu

K určení antimikrobiálních účinků hroznového oleje je zapotřebí více studií, ale omezený výzkum (3) ukázal, že by mohl zabíjet některé patogeny. To pravděpodobně souvisí s fenolickými sloučeninami oleje, jako je resveratrol, jež mohou inhibovat růst bakterií typu  Staphylococcus aureus a Escherichia coli.

Je součástí různých diet

Jako jednosložková nealergenní potravina je hroznový olej vhodný pro řadu speciálních diet. Bez sodíku, lepku, mléčných výrobků, bílkovin, sacharidů nebo živočišných produktů jej můžete s jistotou zahrnout do bezlepkových, bezmléčných, nízkosacharidových a veganských stravovacích plánů. Navíc není známo, že by hroznový olej byl alergenní potravinou.

Odrůdy

Na rozdíl od vín se hroznové oleje vyrábějí pouze ve dvou základních kategoriích: lisovaný za studena (tento proces zachovává obsah živin, takže obvykle nese vyšší cenu) a extrahovaný rozpouštědlem (k uvolnění oleje využívá chemické rozpouštědlo). Vždy je důležité uchovávat hroznový olej pevně uzavřený na chladném a tmavém místě, jako je například spíž.                                                   

Zdroje: (1) www.lpi.oregonstate.edu/mic/health-disease/skin-health/essential-fatty-acids, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5925018/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6211117/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat