Prostreno.cz

Sója je nadupaná bílkovinami

Sójový jogurt, sójové mléko, tofu párky - maso a mléčné náhražky vyrobené ze sóji jsou oblíbené nejen u veganů a vegetariánů. Jsou ale skutečně zdravé? 

Sója má svůj původ v Asii a je jednou z nejstarších užitkových a pěstovaných rostlin na světě. Stejně jako čočka, hrách, fazole a podobně, patří sója do rodiny luštěnin.

Sóju nelze konzumovat syrovou, ale před konzumací je nutné ji uvařit nebo jinak zpracovat. Z luštěnin se vyrábí výrobky jako tofu, sójové nápoje, sójový jogurt, edamme a fermentované potraviny jako sójová omáčka, tempeh nebo miso.

Při nákupu sóji a sójových produktů byste měli dát přednost certifikovaným bio produktům, protože konvenčně vyráběná sója je často geneticky modifikovaná a ošetřená glyfosátem.

Je sója zdravá?

Sója se vyznačuje zejména vysokým obsahem bílkovin. Zpracované sójové produkty také obsahují značné množství bílkovin. Vařené sójové boby nebo jiné zpracované sójové produkty, jako je tofu nebo tempeh, stále obsahují 10 až 15 gramů bílkovin na 100 gramů potraviny.

Kromě kyseliny listové a vitaminu E obsahuje sója také vitaminy B1 a B6. Z minerálních látek obsažených v sóji stojí za zmínku především draslík a vápník. Sójové boby dále obsahují stopové prvky zinek, železo, fluor, selen a měď. Díky tomu je sója zdravá.

Nežádoucí účinky sóji

Izoflavony obsažené v sóji snižují příznaky menopauzy u žen. Fytoestrogeny však také mohou zvýšit riziko rakoviny prsu. Je to proto, že podporují reprodukci buněk. Existují však i názory, které ukazují opak a spojují konzumaci sóji se sníženým rizikem vzniku rakoviny prsu.

Protichůdné názory ukazují, že stále existuje potřeba výzkumu, aby bylo možné učinit spolehlivá prohlášení o souvislosti mezi rizikem rakoviny prsu a konzumací sóji. Jak je v tomto ohledu sója zdravá, zatím není jasné.

Izoflavony působí také jako tzv. goitrogeny a ovlivňují tak funkci štítné žlázy. Mohou inhibovat funkci tyreoidálního enzymu tyreoidální peroxidázy, která omezuje produkci hormonů štítné žlázy.

Lidem, kteří již trpí onemocněním štítné žlázy, se doporučuje konzumovat sóji málo, aby se předešlo negativním zdravotním účinkům. Takže pro lidi s onemocněním štítné žlázy není sója tak zdravá.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5188409/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat