Prostreno.cz

Houbový čaj je studnicí zdraví

Houbový čaj je připravený natotata. Udělat si ho tedy může každý! Nechcete si jeho prostřednictvím posílit imunitu, zregulovat škodlivý cholesterol a zharmonizovat trávení? Na první dobrou vám uleví i od stresu.

Se stále přibývajícími zdravotními benefity hub se lidé snaží najít více způsobů, jak je zařadit do svého každodenního jídelníčku – a pití houbového čaje je jedním z nich. Tento postup se sice považuje za moderní nápad, pravdou ovšem je, že jde o jeden z těch vůbec nejstarších.

Správné suroviny jsou základ!

Z čeho ten houbový čaj vlastně je? Možná vás zklameme, ale jeho hlavní ingrediencí nejsou běžné žampiony, hříbky, lišky ani klouzci. Tento čaj se připravuje z takzvaných hub medicínských, nejčastěji pak druhů, jako je reishi, shiitake nebo chaga. Některé čajové směsi obsahují jen celé či mleté houby, jiné i skutečné čajové lístky. Od složení se pak odvíjí i samotná příprava. A co je na tomto elixíru tak zvláštního?

Úleva od stresu s každým douškem

Zmíněné medicínské houby jsou adaptogeny, což znamená, že zklidňují centrální nervový systém a zmírňují reakci těla na stresový hormon kortizol, díky čemuž člověk mnohem lépe zvládá emočně vypjaté situace. Podle vědeckých zjištění adaptogeny také tlumí záněty, přičemž předcházejí kognitivním poruchám a pomáhají při stavech vyčerpanosti (1). A co říkáte na další účinky houbového občerstvení?

Restart unavené imunity

Houby obecně bývají báječným zdrojem vitaminů skupiny B, jež jsou životně důležité pro optimálně fungující metabolismus. Každá odrůda navíc obsahuje bioaktivní rostlinné sloučeniny, které jakožto silné antioxidanty udržují obranyschopnost ve špičkové formě (2). A vlastně, nejen tu. Houby se mohou pochlubit i úctyhodným podílem vlákniny, která harmonizuje činnost střev, reguluje škodlivý cholesterol, přispívá k detoxikaci a upevňuje celkové zdraví (3). Nedali byste si léčivý šálek houbového čaje?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8398443/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6331815/, (3)www.realsimple.com/mushroom-tea-benefits-7499595





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat