Prostreno.cz

Lesní plody ve zdravém jídelníčku

Lesní plody jsou jedním z nejsilnějších zdrojů výživy v přírodě. Po dlouhá léta jsou využívány v lidské stravě jako dochucovadla pokrmů nebo byly konzumovány samostatně. Jaké jsou přednosti jejich zařazení do jídelníčku a jaké jsou jejich druhy?

Proč je zařazovat do jídelníčku

Lesní plody mají vysoký obsah antioxidantů, které pomáhají předcházet poškození buněk a bojovat proti volným radikálům. Bobule obsahují také celou řadu vitaminů a minerálů, například vitaminy A, C, E, K a vitaminy skupiny B, a také minerály, jako je hořčík, železo, draslík a zinek. Bobule jsou také vynikajícím zdrojem vlákniny, která pomáhá regulovat trávení a udržovat trávicí systém v dobrém stavu. (1)

Bobule mají také nízký obsah kalorií, takže jsou skvělou svačinkou, kterou můžete mít po ruce, když potřebujete rychle dodat energii. Obsahují také přírodní cukry, které vám pomohou uspokojit chuť na sladké bez přidaných kalorií a tuku. Bobule jsou snadným a chutným způsobem, jak získat zdravou dávku živin. Lze je konzumovat čerstvé, mražené, konzervované nebo sušené a lze si je vychutnávat různými způsoby.  Lze je rozmixovat do koktejlů, přidat do salátů nebo si je jednoduše vychutnat jako svačinu. (2)

Druhy lesních plodů

Jahody jsou pravděpodobně nejoblíbenějším druhem bobulí, a to z dobrého důvodu. Jsou sladké, šťavnaté a mají jasně červenou barvu, která z nich dělá atraktivní doplněk každého pokrmu. Jahody jsou také plné vitaminu C, vlákniny a antioxidantů. Zvláště v létě lákají svojí vůní a rudě červenou barvou. (3)

Dalším oblíbeným druhem bobulí jsou borůvky. Jsou mnohem menší než jahody, ale jsou stejně sladké a chutné. Borůvky jsou plné vitaminu C a dají se používat v kuchyni různými způsoby. Dají se konzumovat jen tak, přidávat do smoothies, dezertů nebo do jogurtu. (4)

Maliny jsou trpké a pikantní a mají sytě červeno růžovou barvu. Mají vysoký obsah vitaminu C, vlákniny a antioxidantů. Maliny se často používají do džemů a želé a lze si je vychutnat i jako zdravou svačinu.  Lze je přidávat do moučníků nebo z nich připravit skvělou zmrzlinu. (5)

Ostružiny jsou svou chutí a strukturou podobné malinám, ale mají sytější fialovo-černou barvu. Ostružiny jsou plné antioxidantů a jsou skvělým zdrojem vitaminu C. Často se používají do džemů a želé a dají se přidat i do jogurtu nebo se sají jíst samotné. (6)

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068482/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068482/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068482/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068482/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068482/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3068482/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat