Prostreno.cz

Olej z rýžových otrub je zastáncem zdravého vaření

Na „otrubovém oleji“ se to smaží jako po másle, což je dáno jeho vysokým kouřovým bodem. Navíc reguluje škodlivý cholesterol a urychluje metabolismus. Vnější použití zase omlazuje pleť, umazává pigmentové skvrny a léčí akné.

Máte rádi křupavé hranolky, dozlatova propečené řízky, obalovaný květák nebo klasiku v podobě smaženého sýru? Otázkou je, jaký olej ke smažení těchto pokrmů používáte. Chcete jeden zdravý nápad? Zkuste ten z rýžových otrub.

Je dobré o něm vědět

„Otrubový olej“ se nejčastěji využívá v asijské kuchyni, nicméně už i u nás se jeho fanouškovská základna pořádně rozrůstá. Jak už název napovídá, extrahován je z klíčků a lusků rýžových jader. Má mírnou a neutrální chuť a vysoký kouřový bod, proto je vhodný právě na smažení i fritování. Ptáte se, co je na něm zvláštního? Tohle jsou zdravotní trumfy, které sype z rukávu.

Srdce jako v bavlnce a podpora hubnutí

Tato mazlavá ingredience má schopnost regulovat škodlivý cholesterol, a to díky optimální hladině antioxidantu zvaného oryzanol. Poznatky jisté iránské studie sdělují, že jeho pravidelná konzumace omezuje pravděpodobnost kardiovaskulárních onemocnění (1). Nelze mu upřít ani to, že snižuje hladinu cukru v krvi až o 30 procent, proto ho některé zdroje propagují jako jeden z nejzdravějších olejů vůbec (2). A jak je to tady s hubnutím? Složky obsažené v téhle rýžové parádě urychlují metabolismus, proto mohou při redukci váhy přidat ruku k dílu (3). Ovšem i účinky vnějšího využití vás možná příjemně překvapí.

Zmizík akné i tmavých pigmentových skvrn

Tíží vás pigmentové skvrny, které se objevují následkem stárnutí i častého opalování? Vytaste na ně olej z rýžových otrub. Vyrovnává tón pleti a nevzhledné flíčky likviduje, přičemž zbavuje i otoků v podoční oblasti (4). Skvělým spojencem je i v případě suché pokožky a ekzémů (5). Ale i akné před ním bere pomyslné nohy na ramena! Plusovým bodem navíc je pak to, že oddaluje tvorbu vrásek a kůži omlazuje. Pokud tento olej jako masku aplikujete na vlasy, dočkáte se jejich rychlejšího růstu (6).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685777/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3685777/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4465497/, (4) www.mdpi.com/2079-9284/5/2/26/htm, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17090480, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24389480





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat