Prostreno.cz

Indický angrešt může tělu i ublížit

Indický angrešt je subtropická rostlina, která je známá pro své plody, jež se chutí podobají angreštu. Ještě předtím, než si obstaráte džus nebo prášek, přihlédněte ke svému aktuálnímu zdravotnímu stavu. Amla totiž v některých případech může i uškodit!

Smuteň lékařská (Phyllanthus emblica) se pěstuje v Indii a okolních zemích jako „superovoce“. Není to žádné překvapení – 100gramová porce čerstvých plodů obsahuje tolik vitaminu C jako 20 pomerančů. Amla, známá také jako indický angrešt, poskytuje malé, kulaté a světlé nebo žlutozelené bobule, které jsou samy o sobě dost kyselé. V nich nalezené antioxidanty a vitaminy však poskytují několik zdravotních výhod.

Vysoká koncentrace vitaminu C pomáhá tělu zotavit se z nemoci. Bobule amla také obsahují několik flavonolů, chemických látek, které jsou spojeny se zlepšením paměti a prevencí proti demenci (1). Pro některé jedince je však indický angrešt nevhodný. Kdo by se mu měl velkým obloukem vyhnout?

Pacienti s onemocněním jater

Amla může zhoršit zdravotní stav u lidí, kteří se léčí s játry. To se děje proto, že je indický angrešt napěchovaný vitaminem C, jak již bylo uvedeno, a tudíž je kyselé povahy.

Lidé, kteří mají potíže s ledvinami

Amla šťáva obsahuje některé bioaktivní prvky, které nejsou vhodné u pacientů se žloutenkou a při selhání ledvin.

Jedinci bojující s nízkým krevním tlakem

Konzumace indického angreštu snižuje hladinu krevního tlaku a může být škodlivá pro ty, kdo trpí hypotenzí. (Za normální krevní tlak u dospělých se podle Světové zdravotnické organizace považují hodnoty mezi 90/60 mmHg a 120/80 mmHg. Nízký arteriální tlak je definován jako hodnoty pod 90/60 mmHg.)

Těhotné ženy

Těhotné ženy, převážně v prvním trimestru, trápí nevolnosti a zvracení. Amla přijímaná v nadměrném množství si tak trochu přidává vodu na mlýn. Někdy se totiž spojuje s kyselým říháním a plynatostí. O konzumaci indického angreštu je tedy vhodné poradit se s lékařem.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7282875/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat