Prostreno.cz

Bylinky pro zdravá střeva

Jste nadšený bylinkář? I vaše střeva jsou fanouškem těchto léčivých rostlin. Nejvíce jim chutná koriandr, fenykl a sušený mletý oddenek kurkumovníku.

„Ty jsi ale střevo“! Řekne vám někdo, kdo chce poukázat na to, že nejste nejšikovnější. Měli byste si to brát osobně? Je to trestuhodná urážka? Ale kdeže! Ono je to střevo možná podstatou života!

Tam, kde to všechno začíná

Ve střevě je pěkný šrumec. Žijí v něm tisíce mikroorganismů, které jsou kombinací bakterií, virů a hub, což se souhrnně nazývá střevní mikrobiom. Ten sehrává významnou roli nejen v trávení, ale i imunitě, psychickém rozpoložení, metabolismu a boji proti zánětům. Ne nadarmo o něm zdravotníci smýšlejí jako o podpůrném orgánu a druhém mozku (1)! Aby byl střevní mikrobiom v té nejlepší kondici, potřebuje správnou výživu. A představte si, že mu náramně chutnají i bylinky! Které při vaření používat častěji a ve větším množství?

Koriandr jako medicína 

Koriandr má velmi specifickou chuť, která neosloví každého. Pokud jste ale jeho fanouškem, je to pro vaše střeva velmi dobrá zpráva. Nebo jste si nikdy nevšimli, že uklidňuje rozhozené zažívání a zastavuje pálení žáhy? Pomáhá také při nadýmání, vředech, plynatosti a průjmu. Zjednodušeně řečeno – jedná se o přírodní lék na celou řadu břišních potíží.

Fenykl je hotové terno!

Fenykl vykazuje protizánětlivé schopnosti a v prevenci střevních onemocnění se báječně uplatní. To je také důvod, proč se v Indii podává po každém jídle, a to za účelem osvěžení dechu, omezení kyselosti žaludku a harmonizace střevních procesů.

Kurkumy není nikdy dost

Kurkumovník se pro své léčivé vlastnosti využívá již celá staletí. Působí jako antifungální a antibakteriální antivirotikum, které může pomoci ve válce proti alergiím, cukrovce, artritidě i Alzheimerově chorobě. Ovšem vědci objevili i prebiotický potenciál kurkumy – podle nich ovlivňuje pozitivní změny v komunitě střevního mikrobiomu. Tak ani špetka nazmar!

Zdroje: (1) www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/microbiome/, (2) www.longevity.technology/lifestyle/9-herbs-and-spices-for-your-meals-to-build-a-healthier-gut/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Rajská omáčka

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat