Prostreno.cz

Kuřecí maso je častou příčinou otravy

Myjete kuřecí maso předtím, než s ním začnete pracovat? Jestli ano, můžete si kuchyň kontaminovat nebezpečnými bakteriemi. A to opravdu nechcete!

Kuřecí maso se používá snad ve všech světových gastronomiích. A důvody jsou zřejmé – je dostupné, všestranné a snadno se připravuje. Umíte s ním ale správně zacházet? Manipulace vyžaduje bezpečnost práce!

Nenechte se otrávit

Podle amerického Centra pro prevenci a kontrolu nemocí je kuřecí maso jednou z nejčastějších potravin způsobujících otravu jídlem (1). Ano, taková je situace! Ovšem nutno podotknout, že za většinu otrav si mohou sami spotřebitelé. Tedy alespoň dle názoru odborníků působících ve zmíněné organizaci. Jakých chyb se lidé dopouštějí? Nejedete v tom taky?

Záležitost s lednicí

Je to vždycky stejné. V obchodě si vyberete prsa či stehna, donesete je domů a při vybalování nákupu je dáte do lednice. Otázkou ale je, na jaké místo. Ideální je nejspodnější police, čímž zabráníte tomu, aby jejich šťáva odkapávala na další skladované zásoby. Jednorázový plastový sáček je naprostou nutností! Mimochodem, kuřecí maso se doporučuje skladovat při teplotě okolo čtyř stupňů Celsia, věděli jste to?

Mýt, či nemýt?

Když se vrhnete na vaření, máte ve zvyku maso nejprve omýt pod tekoucí vodou? To je úplně špatně. Jsou na něm totiž bakterie, a to včetně salmonely, streptokoka a listerie. Ty si v dobré víře očisty pak „rozstříkáte“ po celém dřezu, načež „přeskočí“ i na pracovní kuchyňské plochy (2). Asi není nutné připomínat, že tyto choroboplodné zárodky kontaminují naprosto všechno, s čím přijdou do styku. Zásadní pravidlo tedy zní? Kuřecí nikdy nemyjte! O likvidaci bakterií se postará tepelná úprava.

Jedna potravina, jedno prkénko

Pokud maso potřebujete nakrájet, prkénko potom vydezinfikujte. Nikdy na to stejné bez předchozího ošetření nepokládejte další suroviny ke zpracování, jako je třeba zelenina. Důvodem je přenos zmíněných bakterií. Opatrnosti není nazbyt!

Zdroje: (1) www.cdc.gov/mmwr/volumes/68/wr/mm6816a2.htm, (2) www.usda.gov/media/blog/2016/11/16/wash-or-not-wash#:~:text=Food Safety experts (including us,be spread around your kitchen.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Jarní snídaně s ředkvičkou

(23 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat