Prostreno.cz

Rychlejší hojení modřin s pomocí domácích prostředků

Tuhle jste se pořádně uhodili, takže vaše tělo „zdobí“ modřina? Namažte ji zubní pastou. Ošetřit ji lze také petrželí, bílým octem nebo esenciální levandulí. Zahojí se výrazně rychleji!

K modřině člověk přijde poměrně snadno. A ne, není to žádná velká tragédie, protože tahle všemi barvami hýřící „ozdoba“ neohrožuje na životě. Pravdou ovšem je, že někdy pekelně bolí, a navíc se příliš nehodí ani k odhalenému oblečení. Naštěstí je možné její léčbu výrazně urychlit. Máte po ruce tyhle zbraně?

Pomoc esenciálních olejů

Esenciální levandulový olej má spoustu užitečných vlastností. Vám se teď bude hodit hlavně to, že působí jako uklidňující léčivé analgetikum, které podporuje hojení (1). Podobné schopnosti má i tea tree olej (2). Využít můžete jeden či druhý, anebo je ve stejném poměru smíchejte dohromady. V každém případě je ale nutná kombinace s nějakým nosným prostředkem, kupříkladu kokosovým olejem – to aby nedošlo k podráždění pokožky.

Bílý ocet jako zachránce

Bílý ocet je také vítaným parťákem do modřinové nepohody. Zvyšuje totiž průtok krve a popohání regenerační proces (2). Pokud ho nechcete aplikovat v čisté podobě, zřeďte ho trochou vody. Ostatně, tak se to i doporučuje.

Zubní pasta? To je fígl!

Výrazné zesvětlení modřiny za jedinou noc? I to je možné. A stačí vám k tomu malé množství běžné zubní pasty (3). Abyste předešli znečištění lůžkovin nebo oblečení, po promazání podlitiny si postižené místo obvažte kouskem textilie.

Nepodceňujte petržel

Roste vám na zahradě nebo v květináči krásně zelená petrželka? To je ale štěstí! Už jste slyšeli o tom, že tohle bylinkové ochucovadlo snižuje záněty, tlumí bolesti a urychluje léčbu modřin (4)? Tak si nasekejte pár lístečků, přiložte je na zasaženou oblast, zajistěte obvazem a nechte působit alespoň deset minut. Čím častěji si tento speciální zábal uděláte, tím dříve budete mít po starostech.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0965206X19301536, (2) www.healthline.com/health/tea-tree-oil-for-skin, (3) www.smiles4grantpark.com/2021/02/19/grant-park-dentist-explains-7-surprising-uses-for-toothpaste/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24660617/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat