Prostreno.cz

Zdravý špenát může i uškodit

Může vám vychvalovaný špenát zadělat třeba na ledvinové kameny nebo arteriální hypertenzi? Pokud ho budete jíst často a ve velkém, tak ano. A pozor, moc dobře si nerozumí ani s některými léky na lékařský předpis!

Pro svůj vysoký obsah vitaminů a minerálních látek je špenát ceněný už dlouho, proto se o něm hovoří jako o superpotravině. Co když ale tato zelenina, která je pilířem mnoha diet, zase tak super není? Znáte její temné stránky? Pokud se o nich chcete dozvědět něco více, pokračujte ve čtení!

Čeho je moc, toho je příliš

Nelze popřít, že špenát je vynikajícím zdrojem mnoha důležitých živin, a to včetně vitaminu K, vitaminu A, vitaminu C, železa a kyseliny listové. Je také bohatý na antioxidanty a obsahuje vlákninu, která může harmonizovat trávení a pomáhat při podpoře sytosti. Potravina spojována s pohádkovým hrdinou Pepkem námořníkem rovněž zprostředkovává sloučeniny, u kterých byl prokázán silný protizánětlivý potenciál. Výhody tedy dozajista má, ale stejně jako u čehokoli jiného může její nadměrná konzumace vést k určitým rizikům.

Není detox jako detox

Listová zelenina, ke které pochopitelně náleží i špenát, působí jako taková houba. Absorbuje totiž těžké kovy vyskytující se v půdě, v níž se pěstuje. Pokud tohoto zelenáče budete pojídat až moc často a v příliš velkém množství, může se vám v organismu nakupit kupříkladu olovo, čímž narůstá pravděpodobnost poškození ledvin i rakoviny. Dětem navíc hrozí problémy s vývojem.

Následky v podobě vysokého tlaku

Ačkoli je špenát považován za svatý grál zdravé výživy, pravdou zůstává, že v sobě skrývá vyšší obsah sodíku, který ve větší míře podporuje arteriální hypertenzi. A s tou není radno si zahrávat! Vymstít se však mohou i přítomné oxaláty neboli šťavelany. Jejich hromadění připravuje příhodné podmínky pro vznik ledvinových kamenů. Nemluvě o tom, že oxaláty mají tendenci vázat se na určité léky, čímž  podstatně snižují jejich účinnost. Týká se to zejména antibiotik a medikamentů na štítnou žlázu nebo úpravu krevního tlaku.

Zdroj: www.fischerinstitute.com/side-effects-spinach/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat