Prostreno.cz

Nejrizikovější potraviny, se kterými se denně setkáváte

Záleží vám na kvalitě jídla i zdraví? Pak vás jistě nepotěší seznam potravin, které nejčastěji stojí za propuknutím různých onemocnění. Strach jde i z melounu!

Omývání, pečení či vaření je naprostou nutností, a to hlavně u potravin, které patří k rizikovým. U čeho byste bakterie nečekali?

Mouka

Mouka je nejčastěji kontaminována E. coli a salmonelou, přenášenými živočišným odpadem na polích, kde se pěstuje pšenice. Mletí pšenice na mouku tyto choroboplodné zárodky nezabije, mouku je nutné uvařit nebo upéct minimálně nad 63 stupňů Celsia, což znamená, že budete muset přestat jíst syrové těsto na sušenky nebo koláč.

Papája, broskve a melouny

Mnoho druhů ovoce je náchylných ke kontaminaci salmonelou prostřednictvím prachu a půdy, ve které rostou. V obchodě by se ovoce nemělo krájet. Když „říznete“ do produktu, zvyšujete riziko přenosu bakterií, jež mohou být na jeho povrchu. Zároveň se doporučuje vyhýbat se pohmožděnému nebo poškozenému ovoci.

Kuře a krůta

Mletá drůbež je nejčastěji spojována se salmonelou, ale to platí i u všech forem syrového kuřete a krůty. Kuře je vždy nutné vařit nebo péct při teplotě nejméně 75 stupňů Celsia – a mělo by se s ním zacházet s opatrností. Pokud jej oplachujete ve dřezu, bakterie rozšíříte.

Cibule

Jak se skromná cibule dostala na tento seznam rizikových potravin? Problémem je kontaminace vodou na zavlažování. Ale vzhledem k tomu, že cibule je často vařená, má tendenci představovat nižší riziko než jiné produkty. Cibuli řádně skladujte a omývejte ji až těsně před použitím; vlhkost může nastartovat hnilobu.

Mleté hovězí maso

Hovězí, zejména to mleté, je nejčastěji spojováno se salmonelou a také se smrtelnými kmeny E. coli. Abyste zůstali v bezpečí, mleté hovězí maso řádně skladujte a důkladně vařte.

Sýry a lahůdky

Klobásy, salámy, šunka nebo plátky lahůdkového sýra jsou náchylné ke kontaminaci listérií, stejně jako měkké sýry, Listérii se daří v nízkých teplotách skladovacích boxů na lahůdky, snadno šíří pomocí kráječů. Listérie je zvláště agresivní patogen, přičemž 90 % infekcí vede k hospitalizaci. Je to zvláště nebezpečné pro osoby s narušeným imunitním systémem a těhotné osoby.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9188857/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat