Prostreno.cz

Lepší zdraví díky obyčejným ředkvičkám

Na co všechno pomáhají ředkvičky? Seznam je dlouhý. A zahrnuje i podporu jater, snazší hubnutí, prevenci rakoviny, sníženou pravděpodobnost vzniku ledvinových kamenů a normalizaci krevního tlaku. Už máte letos naloženo?

Jsou malé, kulaté, šťavnaté, červené a podle všeho se pěstují už opravdu hodně dlouho. Ředkvičky pravděpodobně pocházejí z Japonska nebo Číny, kde se podle různých záznamů a vyobrazení pěstovaly v zahradách i jako okrasné rostliny. Dobře je znali už staří Egypťané, neboť je spolu s česnekem pravidelně konzumovali při náročných stavbách pyramid (1). V českém prostředí se tato vykutálená zelenina objevila poměrně pozdě, a to v polovině 18. století. O to větší chuť na ni ale máme! Jak moc je zdravá a čím může posloužit?

Křupavý multivitamin

Ředkvičky jsou vskutku bohatým zdrojem vitaminu C, tedy zázračného antioxidantu, který posiluje imunitu a neutralizuje škodlivé volné radikály (2). Obsahují také draslík, hořčík, vápník a sloučeninu zvanou sulforafan, jež předchází několika typům rakoviny (3). A co když máte potíže s vysokým tlakem? Jezte tuto potravinu takříkajíc po kilech! Je prokázáno, že její složení ovlivňuje produkci oxidu dusnatého a uvolňuje krevní cévy, proto arteriální hypertenzi krotí (4). Ocení ji také diabetici, neboť podporuje energetický metabolismus a snižuje absorpci glukózy ve střevě (5). Díky obsahu vlákniny značně prospívá vlastně komplet celému trávení (6), to jste věděli? Co dalšího vás možná překvapí?

Počítejte s prevencí ledvinových kamenů

Vlivem výše zmíněné vlákniny jsou nízkokalorické ředkvičky vhodné také při hubnutí (7). A to potěší! Jídelníček obsahující tyto plody je také prevencí ledvinových kamenů (8) a osteoartrózy (9). Ředkvičky rovněž podporují zdraví a funkce jater (10). Mimochodem, nezkoušeli jste je třeba naložit podobně jako okurky? Není to vůbec špatný nápad!

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Ředkvička, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23830380, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6085252/, (4) www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3439574/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622774/, (6) www.researchgate.net/publication/250272486, (7) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/1322448/, (8) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15449653, (9) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5469854/, (10) www. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4295395/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat