Prostreno.cz

Tajemství dlouhověkosti spočívá ve snídani

Kdo nesnídá, ten se připravuje nejen o potřebné živiny, ale i o šance na dlouhověkost. A co si po ránu dát? Zapomeňte na složitosti, ideální snídaní zajišťující dlouhý život jsou obyčejné ovesné vločky!

Neustále slýcháme o tom, že každodenní vyvážená snídaně je nanejvýše důležitá, protože nastartuje metabolismus, zlepší činnost mozku, předejde pozdějšímu přejídání a sníží riziko řady chronických chorob (1). Lidé, kteří ji vynechávají, si tedy pořádně škodí. Zčásti i proto, že nesnídajícím často chybějí základní látky, jako je vápník, vitamin C a vláknina (2). I vy si v ranním spěchu dáváte maximálně šálek kávy a tím to hasne? Co když si tím zkracujete život, nevadí vám to?

Slovo odborníka, který ví, o čem mluví

I Dan Buettner, což je americký uznávaný odborník na dlouhověkost, autor mnoha knižních bestsellerů a zakladatel takzvaných modrých zón (oblasti vyznačující se dlouhověkostí místních obyvatel) zastává názor, že zaručeným receptem na delší život je právě snídaně. Musí být ale nějak náročná, nákladná a speciální? K naší úlevě nikoli. Tento expert doporučuje něco tak obyčejného, jako jsou ovesné vločky, což s hrdostí zveřejnil i na svém profilu na sociální síti (3). Proč zrovna ty?

Snadná příprava, maximální výhody

Jak Dan Buettner vysvětluje, kromě skvělé chuti tento obilný výrobek nabízí i základní pilíře zdravé stravy, mezi které patří rozpustná vláknina napomáhající trávení a bílkoviny regulující průběh tělesných procesů. Samozřejmě mezi nimi nechybí ani vitaminy a minerály, jež posilují imunitní systém a zvyšují celkovou odolnost organismu. Ale buďme upřímní – jak moc vás láká „holá“ miska vloček? Tahle představa kupodivu není kdovíjak přitažlivá ani pro Dana Buettnera. „Vezmu si pomalu vařené ovesné vločky s mandlemi a datlemi, dám na to sójové mléko a možná trochu javorového sirupu. Je to perfektní snídaně v modré zóně,“ poskytuje inspiraci a náhled do vlastní kuchyně tento odborník (4).

Zdroje: (1) www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/breakfast, (2) www.cambridge.org/core/journals/proceedings-of-the-nutrition-society/article/skipping-breakfast-is-associated-with-nutrient-gaps-and-poorer-diet-quality-among-adults-in-the-united-states/C7943690D97E913FA19B936BFBDB0F2A, (3) www.instagram.com/p/CtM9dqEJBbw/, (4)www. wellandgood.com/longevity-breakfast-expert/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat