Prostreno.cz

Za ranní povzbuzující účinek kávy nemůže jen kofein

Není žádnou novinkou, že káva povzbuzuje tělo i mysl. Ovšem pozor – tyto zásluhy prý nelze připisovat jenom obsaženému kofeinu. Nemalou roli zde totiž sehrává i specifický zážitek z jejího pití.

Ranní vstávání bez pořádně velkého šálku kávy, či dokonce dvou? Takový scénář je pro řadu lidí naprosto nemyslitelný, nepředstavitelný a nereálný. I vy hned po zazvonění budíku míříte do kuchyně, protože se tímto aromatickým nápojem potřebujete „nakopnout“? Ostatně, obsažený kofein je přece světoznámý stimulant, což vysvětluje, proč takřka okamžitě zvyšuje aktivitu mozku i nervového systému (1). Opravdu ale za tuhle potřebnou ranní vzpruhu můžeme děkovat jen jemu? A co když ne?

Libo rozpustnou, či turka?

„Když posloucháte konzumenty kávy, všichni se obvykle shodují v tom, že si ji ráno zkrátka musejí dát, aby se řádně připravili na nový den. Chtěli jsme tedy lépe porozumět mozkovým mechanismům a funkčním vzorcům propojení, abychom zjistili, zda je to výhradní účinek kofeinu nebo spíše celého ranního rituálu,“ vysvětluje portugalský vědec Nuno Sousa, proč jeho expertní tým zrealizoval studii, do níž bylo zahrnuto více než 80 dospělých jedinců různého věku (2). Všichni respondenti pak podstoupili vyšetření magnetickou rezonancí, a to ještě před požitím černého zlata i bezprostředně po něm. Jaké závěry to přineslo?

Co doušek, to skutečný zážitek

Finální poznatky, které publikoval magazín Frontiers in Behavioural Neuroscience, informují o tom, že káva sice skutečně zlepšuje krátkodobou paměť, pozornost i soustředění, ovšem za tuto stimulaci nemůže jen zmíněný kofein, ale i jistý specifický zážitek z jejího pití (3). Jinými slovy – máme zažité, že tento nápoj ráno konzumujeme a pevně věříme tomu, že nás povzbudí. A celý tento ranní rituál ve své podstatě funguje podobně jako placebo. To jsou ale věci, viďte?

Zdroje: (1) www.betterhealth.vic.gov.au/health/healthyliving/caffeine, (2) www.nypost.com/2023/07/03/why-that-morning-jolt-from-coffee-is-not-just-the-caffeine/, (3) www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnbeh.2023.1176382/full#B37





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat