Prostreno.cz

Kokosový olej je přírodní repelent proti klíšťatům

Klíšťata mají špatnou pověst – jejich kousnutí je nepříjemné a mohou přenášet nebezpečné nemoci. Měli byste si je proto držet od pokožky co nejdál dál – například kokosovým olejem, jednou ze zázračných zbraní přírody.

Když teplota klesne pod sedm stupňů, klíšťata upadnou do jakési hibernace a bez problémů tak přečkají mrazivé měsíce. Žijí v lesích a na loukách – tedy všude tam, kde je dostatečně vlhko. Zůstávají tam, dokud kolem nich neproletí člověk nebo zvíře (domácí zvíře) a oni se nemohou zakousnout do kůže svými čelistmi. Teprve když nasají krev, pustí svého hostitele. Mohou přenášet patogeny, které způsobují život ohrožující infekce, jako je lymská borelióza. O to důležitější je správná ochrana proti klíšťatům. Těch chemických je velké množství, ale jsou také přírodní repelenty jako je kokosový olej.

Kokosový olej odpuzuje klíšťata

Ukázalo se, že klíšťata nemají rádi kyselinu laurovou. A v kokosovém oleji jí je víc než dost. Neupravený kokosový olej může obsahovat až 60 procent kyseliny laurové. Díky tomu je účinným repelentem proti klíšťatům – i bez chemických přísad, jako je Icaridin a DEET, které se nacházejí v mnoha sprejích proti hmyzu. 

Bohužel tyto účinné látky mohou také způsobovat alergie a podráždění pokožky, takže kokosový olej může být lepší volbou pro lidi s citlivou pokožkou. Nehledě na to, že pro přírodní produkt nemusíte při výpočtu poměru ceny a množství sáhnout hlouběji do kapsy.

Olej je vhodný i jako repelent pro domácí mazlíčky. Můžete ho použít jako přírodní péči o srst nebo doplněk stravy k ochraně vašeho psa nebo kočky před klíšťaty. Kyselina laurová, kterou obsahuje.

Jak správně používat kokosový olej proti klíšťatům

Než se vydáte na procházku lesem a loukami, měli byste si postižená místa pokožky potřít kokosovým olejem. V závislosti na velikosti plochy budete potřebovat různé množství. V každém případě je důležité, aby byla pokožka dostatečně navlhčená – efekt pak vydrží až šest hodin.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6145915/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat