Prostreno.cz

Odpařované mléko zastoupí to čerstvé

Odpařované mléko, základ ve spíži našich babiček, je sice trochu retro, ale zároveň skladovatelný mléčný výrobek, který má širokou škálu použití. Proč by nemělo chybět ani ve vaší kuchyni?

Odpařované mléko a kondenzované mléko jsou si na první pohled podobné. Na pultech obchodů sedí těsně vedle sebe. Jejich štítky vypadají téměř stejně, a i jejich názvy v podstatě naznačují totéž. Tak v čem je rozdíl?

Přes 138 let radosti

Odpařované mléko byly vynalezeno v roce 1885 a od té doby představuje způsob, jak si mléko vychutnat bez nutnosti chlazení. Zahřívání mléka zabíjí přetrvávající bakterie, které mohou způsobit kažení, a také snižuje jeho hmotnost, což usnadňuje přepravu. Odpařené mléko je však od svého kondenzovaného protějšku zcela odlišné.

Hustší a krémovější

Začíná jako staré známé kravské mléko, buď plnotučné nebo odstředěné. Pak se dusí na mírném ohni, dokud se neodpaří asi 60 procent vody. Následně je mírně zahuštěné mléko uzavřeno v konzervách. Odpařené mléko je o něco hustší a krémovější než mléko čerstvé a má více neprůhlednou, mírně žlutou barvu.

Kromě běžně přidávaného vitaminu D neobsahuje žádné další složky. Naproti tomu kondenzované mléko sice také prochází fází odpařování, ale dochucuje se spoustou přidaného cukru. Čísla hovoří jasně. Pouhých 30 gramů má více než 15 gramů cukru. Stejné množství odpařeného mléka naopak obsahuje jen kolem tří gramů „bílého zla“.

Jak se odpařované mléko uplatňuje v kuchyni?

Odpařené mléko je všestranná přísada, která může sloužit jako plnohodnotný záskok mléka čerstvého. Stačí ho jen naředit stejným množstvím vody a použít podle potřeby – při vaření i pečení. V některých receptech však ředění není žádoucí.

Otevřete plechovku a šup s ním do hrnce nebo na pánev. Vylepšíte chuť nejen gratinovaných brambor či krémových těstovin, aniž byste museli sáhnout po klasické smetaně. A bonus navíc? S dobou použitelnosti 15 měsíců se dá uchovávat ve spíži. Je tak vždy připraveno pro kulinářské experimenty všeho druhu, ne nadarmo platí za nezbytnou „kápézetku“, na kterou již léta spoléhá nejeden kuchař. Nezapomeňte si ho připsat na svůj nákupní seznam!

Zdroje: www.en.wikipedia.org/wiki/Evaporated_milk - celý článek





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Dršťková polévka

(2 hlasů)

Svíčková na smetaně

(2 hlasů)

Sekaná

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat