Prostreno.cz

Dejte si do nosu více kokosu

Kokos je hodně tvrdý oříšek. Ale velmi prospěšný! Věděli jste, že podporuje kognitivní zdraví a působí i proti zánětům? Také vyživuje střevní mikrobiom, který je díky němu rozmanitější a celkově odolnější.

Není žádným tajemstvím, že je kokos v posledních několika letech velmi populární. Z části i proto, že tato všestranná ingredience má nekonečnou funkčnost. Olej z ní tvořený se dá využít k přípravě pokrmů, pleťových masek i domácích zubních past. Kokosová voda je zase parádním sportovním nápojem doplňujícím vypocené elektrolyty a mouka sklízí plusové body u diabetiků i celiaků. Na exotickém kokosu je vážně něco extra výjimečného. O těchto účincích víte?

Převaha nad záněty? Samozřejmost!

„Jako součást zdravé výživy kokos vykazuje silnou antioxidační aktivitu, a to díky obsahu polyfenolů,“ upozorňuje americká registrovaná nutriční poradkyně Susan Hewlings (1), která se opírá o poznatky vědeckých studií (2). „Tyto sloučeniny pomáhají neutralizovat volné radikály, které způsobují záněty a zvyšují riziko mnoha zdravotních komplikací,“ upřesňuje tato odbornice.

Blaho pro střevní mikrobiom

Zmíněná potravina není skvělá jen proti nechvalně známým zánětům, značně totiž vylepšuje i harmonii střev, což je zásluha vlákniny. Ta vyživuje prospěšné střevní bakterie a tím zlepšuje jejich prosperitu (3). Kokos má také relativně vysoký podíl tuku, tudíž napomáhá absorpci vitaminů rozpustných v tucích, které jsou spojovány s rozmanitějším a tedy i odolnějším střevním mikrobiomem (4).

Prevence kognitivního úpadku

„Jedním z primárních rysů Alzheimerovy choroby je snížená schopnost mozku využívat glukózu, což může začít asi 10 až 15 let před samotnou diagnózou," popisuje nutriční poradkyně Susan Hewlings. „Když mozek nemůže využívat glukózu jako primární zdroj paliva, může jako alternativní zdroj použít ketolátky. Kokos je bohatý na prekurzory ketolátek, proto se má za to, že celkově prospívá kognitivnímu zdraví,“ dodává tato specialistka. A závěry odborných studií to jen potvrzují (5).

Zdroje: (1) www.realsimple.com/food-recipes/recipe-collections-favorites/popular-ingredients/coconut-health-benefits, (2) www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15376516.2017.1320458?journalCode=itxm20, (3) www.mdpi.com/2072-6643/13/5/1655, (4) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0271531721000580?via%3Dihub, (5) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0047637420300038?via%3Dihub





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná frittata se slaninou

(19 hlasů)

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat