Prostreno.cz

Domácí léky na nevzhledné akné

Naše pleť je odrazem našeho celkového zdraví, a proto je zářivá a krásná pleť často výsledkem správné péče, hydratace a stravování bohaté na živiny. Na druhou stranu pleť s bílými nebo černými tečkami, akné a dalšími nedokonalostmi může naznačovat oxidační poškození, špatnou výživu a hormonální nerovnováhu. O to důležitější je najít domácí léky na akné.

Zdravá strava, používání esenciálních olejů, správné jemné čištění a vyvažování hormonů – to vše jsou domácí prostředky na akné, abyste mohli obnovit zdraví své pleti, zredukovat nevzhledné pupínky nebo jiné typy podráždění a předejít jizvám po akné.

Jemné čištění

Zbavit se nepoddajných pupínků, černých a bílých teček začíná důkladným, ale šetrným čištěním pleti. Vyzkoušet můžete domácí medové mýdlo na čištění pleti bez podráždění. Smíchejte jablečný ocet, med, kokosový olej, probiotika a esenciální oleje (jako tea tree olej). Med zklidňuje pokožku, kokosový olej pomáhá v boji proti bakteriím a plísním a olej z čajovníku pomáhá oživit pokožku.

Tonikum pro obnovení rovnováhy pH

Tonizace je důležitým krokem ve správné péči o pleť. Pomáhá odstranit veškeré zbytky po čištění a obnovuje přirozenou hladinu pH pokožky. Jako večerní a ranní toner můžete použít čistý jablečný ocet, který je nabitý draslíkem, hořčíkem, kyselinou octovou a různými enzymy, které zabíjejí bakterie na pokožce.

Léčivé masky

Chcete-li hydratovat a ozdravit pokožku, zkuste masky aplikovat několikrát týdně. Jogurt, med, skořice, esenciální oleje, tea tree oil a další přísady můžete použít k vytvoření zklidňujících masek, které pomáhají hydratovat pokožku a bojovat proti běžným příčinám akné.

Pravidelný jemný peeling

Ucpané póry a odumřelá kůže přispívají k tvorbě akné. Je důležité provádět peeling správně, abyste odstranili nahromaděné vrstvy – mějte však na paměti, že komerčně dostupné peelingy obsahují chemikálie, které mohou pokožku dále dráždit.

Domácí peelingy pro boj s akné a udržení svěží pleti se vyrábějí snadno a jsou ekonomické. Nejprve potřebujete něco, co je drsné. Mořská sůl, hnědý cukr a mleté ​​ovesné vločky jsou dobrou volbou. Kromě toho potřebujete základ – třeba kokosový olej, kefír nebo med. Ty pomáhají bojovat s bakteriemi a plísněmi na pokožce, zatímco texturované přísady pomáhají uvolnit póry a odstranit odumřelou pokožku.

Chcete-li si vyrobit vlastní peeling, smíchejte dvě polévkové lžíce suché ingredience dle výběru s jednou až dvěma polévkovými lžícemi vybraného základu. Vmasírujte do pokožky krouživými pohyby.

Balzám s tea tree oil

Akné dobře reaguje na čajovníkový olej – známý jako tea tree oil. Po celém světě se používá jako antiseptikum a k léčbě ran. Stejně jako kokosový olej, med a pěstované mléčné výrobky bojuje proti bakteriím a plísním.

Chcete-li si vyrobit jednoduchý domácí lék na akné pomocí oleje z čajovníku, smíchejte čtyři až osm kapek oleje z čajovníku a jednu čajovou lžičku kokosového nebo jojobového oleje. Lehce naneste na problémové oblasti.

Zvlhčujte

Na rozdíl od všeobecného přesvědčení je třeba pleť se sklonem k akné stále hydratovat. Používání topických přípravků, které se zaměřují na vysoušení pokožky, přiměje pokožku k produkci ještě většího mazu, čímž dále přispívá k ucpaným pórům a většímu množství akné.

Kokosový olej je jedním z nejvšestrannějších a nejzdravějších olejů na zemi. I když může být pro některou pokožku příliš těžký, kokosový olej je obecně vynikající hydratační prostředek.

Vyhněte se přílišnému vystavení slunci

Pro pokožku náchylnou k akné je důležité chránit se před slunečním zářením. Ultrafialové paprsky stimulují buňky produkující pigment a zvyšují riziko jizev po akné.

Užívejte probiotika

Pamatujte, že boj s akné vyžaduje jak vnější, tak vnitřní léčbu. Živá probiotika podporují zdravé trávení a fungování imunitního systému, a navíc zlepšují zdraví pokožky bojem proti akné.

Jezte zdravou stravu s nízkým glykemickým indexem

Nízkoglykemická dieta, tedy taková, která nezahrnuje mnoho zpracovaných obilnin/moučných výrobků a přidaného cukru, je jedním z nejlepších domácích léků na akné, protože může pomoci předcházet akné. Zpracované a rafinované potraviny, stejně jako ty běžné v západní stravě, jsou vysoce glykemické, zatímco maso a celá rostlinná strava jsou na glykemické stupnici nízké.

Zaměřte se na konzumaci velkého množství zelené listové zeleniny, bobulovin a čistých bílkovin. Zvyšte spotřebu volně žijících ryb, masa chovaného na trávě a kuřat bez klecí.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8510514/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat