Prostreno.cz

Potraviny proti nehezkému vypadávání vlasů

Vypadávání vlasů může mít různé důvody. Potraviny proti vypadávání vlasů mohou pomoci. Pro plné, silné a lesklé vlasy je důležitá zdravá strava. 

Vypadávání vlasů není neobvyklé, zvláště u mužů. V určitém okamžiku si mnozí musí zvyknout na ustupující vlasovou linii, plešatění, mnišskou tonzuru nebo úplně holou hlavu. To je způsobeno dědičným vypadáváním vlasů, androgenní alopecií. Tato forma je v genech a často postihuje muže v raném věku. Ale ani ženy nejsou proti vypadávání vlasů imunní. Jejich vlasy jsou často méně a tenčí, většinou na temeni hlavy.

Je normální, že člověku vypadávají vlasy každý den, ale záleží na množství. Lékaři mluví o vypadávání vlasů pouze tehdy, když člověku vypadne 100 nebo více vlasů za den.

Zdravé vlasy díky zdravé stravě

Zdravou a pestrou stravou můžete udělat hodně pro to, aby byly vaše vlasy krásné a zdravé. Nejlepší je vždy kombinovat několik potravin mezi sebou, aby se zabránilo vypadávání vlasů hned od začátku.

Jako každý orgán a tkáň, i vlasy potřebují dostatek vitamínů, minerálů a živin. Na vypadávání vlasů neexistuje „jedna“ potravina. Ale pomocí zdravé, vyvážené a pestré stravy můžete pomoci udržet své vlasy zdravé a silné. Pak můžete být ušetřeni problémů s vlasy a vypadávání vlasů.

V některých životních situacích je však potřeba živin zvýšená, například u sportovců, během růstu nebo v těhotenství či kojení. Pak přísun živin potravou někdy nestačí. Nemoci mohou také snížit vstřebávání živin střevy.

Příčiny vypadávání vlasů

Kromě dědičné alopecie existují i ​​jiné formy. V případě kruhového vypadávání vlasů (alopecia areata) se ve vousech u mužů a na hlavě obou pohlaví tvoří kulatá bezvlasá místa. Příčiny nejsou dosud jasné, ale důvodem je pravděpodobně autoimunitní reakce. Imunitní systém napadá tělu vlastní struktury – v tomto případě proti buňkám vlasových kořínků. Poškozují se, vlasy se uvolňují a vypadávají.

Difuzní vypadávání vlasů naopak postihuje více ženy než muže. Bez jakéhokoli vzoru vlasy na hlavě řídnou na různých místech. Mohou za tím být různé důvody, např. hormonální změny během těhotenství nebo menopauzy, poruchy štítné žlázy, chronická onemocnění trávicího traktu a poruchy příjmu potravy (anorexie, bulimie) spojené s podvýživou, infekce, otravy, léky při chemoterapii nebo ozařování, stres a narušený imunitní systém mohou hrát také důležitou roli při vypadávání vlasů.

Tyto živiny jsou důležité

Vlasy potřebují určité živiny, aby rostly a prospívaly. Nedostatek živin je často patrný z matných a lámavých vlasů a také z vypadávání. Které vitaminy, minerály a živiny jsou ale pro vlasy obzvláště důležité? A jaké potraviny je obsahují?

Biotin

Biotin je považován za skutečný "vitamin krásy" pro pokožku a vlasy. Hraje zásadní roli v metabolismu bílkovin a tvorbě vlasové struktury. Nachází v mnoha potravinách, jako jsou vařená vejce, vnitřnosti, ovesné vločky, sójové boby, houby, ořechy, kvasnice a slunečnicová semínka. Mléko a mléčné výrobky také poskytují biotin.

Kyselina listová

Kyselina listová podporuje růst a regeneraci buněk. Potraviny obzvláště bohaté na kyselinu listovou jsou zelená listová zelenina, rajčata, ovoce, luštěniny, ořechy, klíčky, pšeničné klíčky, celozrnné obiloviny, brambory, játra a vejce.

Niacin (vitamin B3)

Na niacin jsou obzvláště bohaté tučné mořské ryby, libové maso a vnitřnosti. Niacin se také nachází v mnoha potravinách rostlinného původu, jako jsou fazole mungo, houby, káva nebo chléb vyrobený z celozrnné nebo ječné mouky.

Kyselina pantotenová (vitamin B5)

Velké množství kyseliny pantotenové obsahují kuřecí játra, luštěniny, ovesné vločky, vaječný žloutek, vepřové maso nebo hermelín.

Vitamin B6

Je obsažen ve velkém množství v celozrnných obilovinách, ořeších, zelenině, rybách a mase. Vitamin B6 můžete získat také z ovoce, ovocných šťáv nebo sušeného ovoce.

Vitamin A

Vitamin A je nesmírně důležitý pro zdravý růst vlasů. Zvláště velké množství vitaminu A obsahují játra, vejce, mléko a mléčné výrobky, ryby, zelenina, např. např. mrkev, batáty, červená paprika, špenát, kapusta, dýně, ovoce, např. meruňka (zejména sušená), mango, medový meloun.

Zinek

Zinek se podílí na tvorbě keratinu. Vlasy jsou tímto „stavebním materiálem“ tvořeny z větší části. Zinek také zpomaluje záněty a pomáhá při tvorbě kolagenu – látky důležité pro strukturu vlasu a jeho ukotvení v kůži. Důvodem kruhového vypadávání vlasů může být nedostatek zinku. Zinek najdete v hovězím a vepřovém mase, mléku a mléčných výrobcích, jako je sýr, v ořechách, např. kešu a pekanové ořechy, dýňová semínka a sezamová semínka a v pšenici a žitu.

Železo

Nedostatek železa může ovlivnit strukturu vlasů a případně vést i k jejich vypadávání. Téměř každá potravina obsahuje malé množství železa, ale zvláště dobrými dodavateli jsou maso – je považováno za nejlepší zdroj železa, zelenina, např. červená řepa, mangold, ovoce, například kiwi, jahody, houby, např. lišky, luštěniny, např. čočka, hrách, cizrna, celozrnné výrobky, např. celozrnné pečivo, rýže, těstoviny, ovesné vločky, jáhly, pistácie, sezam, ryby a mořské plody, například mušle, ústřice, tuňák a krevety, sójové produkty, např. tofu.

Měď

Měď hraje roli v metabolismu kolagenu. Nedostatečný přísun mědi může narušit tvorbu vlasů – vlasy řídnou a lámou. Najdete ji v celozrnných výrobcích, v artyčokách, čočkových klíčcích, křenu, petrželi, česneku, šípkách, avokádu, brusinkách, angreštu, ořechách, luštěninách, rybách a mořských plodech.

Proteiny

Vlasy se skládají z keratinu, který zase obsahují proteiny. Je proto obzvláště důležité jíst stravu bohatou na bílkoviny. Bílkoviny se nacházejí v mnoha živočišných a rostlinných potravinách, jako jsou mléko a mléčné výrobky, vejce, ryby, maso, droby, brambory, obilí, luštěniny a ořechy.

Zdroj: www.healthline.com/nutrition/foods-for-hair-growth





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Snídaně z lásky

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat