Prostreno.cz

Každodenní lžička olivového oleje předchází demenci

Ani kapka nazmar? Přesně to platí pro olivový olej, jehož poloviční polévková lžíce denně výrazně snižuje riziko demence, která je sedmou nejčastější příčinou úmrtí. Už jste dnes měli svou dávku?

V současné době trpí demencí více než 55 milionů lidí. Tedy alespoň podle Světové organizace, která také uvádí, že se každý rok objeví téměř 10 milionů nových případů (1). Při tomto závažném duševním onemocnění dochází k postupnému úbytku kognitivních funkcí, který se následně začíná protínat s veškerými aktivitami nemocného. Hlavní potíže pak nastávají zejména ve schopnosti pracovat a obecně samostatně žít. Lék na tuto nemoc bohužel dosud neexistuje, ale co se týká prevence, její účinný prostředek už se našel. A s největší pravděpodobností ho máte doma!

Tekutá medicína s vůní oliv

Olivový olej má v kuchyni své nezastupitelné místo. A vlastně – nejen tam. I v lidovém léčitelství si našel své uplatnění, což schvalují i vědecké studie, které jeho blahodárně účinky na lidský organismus prokázaly již nesčetněkrát (2). A z jednoho takového nedávného výzkumu vyplynulo, že tato běžná kuchyňská ingredience značně snižuje i pravděpodobnost rozvoje demence (3).

Stačí půl polévkové lžíce denně!

„Naše zjištění jen podporuje dosavadní dietní pokyny doporučující olivový olej, který je přínosný nejen pro zdraví srdce, ale i pro zdraví mozku,“ uvádí v tiskové zprávě lékařka a hlavní autorka výzkumu Anne-Julie Tessier, která působí na Harvardské univerzitě (4). Tato expertka považuje půl polévkové lžíce denně jako naprosto dostačující a hlavně léčivou dávku. „Některé silně antioxidační sloučeniny nacházející se v olivovém oleji mohou procházet hematoencefalickou bariérou, proto mají přímý pozitivní účinek na mozek a jeho kognitivní funkce,“ popisuje jmenovaná odbornice s tím, že je proto tato potravina skvělou prevencí demence, což je sedmá nejčastější příčina úmrtí.

Zdroje: (1) www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/dementia, (2) www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-olive-oil, (3) www.eurekalert.org/news-releases/995547, (4) www.nypost.com/2023/07/27/how-daily-spoonful-of-olive-oil-may-drastically-curb-fatal-dementia-study/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat