Prostreno.cz

Tajemství ideální svačiny odhaleno

Je opravdu tak nutné svačit v přesně stanovených hodinách? Zřejmě ne. Důležitější než samotné načasování je prý spíše to, co vlastně jíte. Na kvalitě tu opravdu záleží!

Podle zažitých doporučení bychom ideálně měli jíst pět porcí jídla denně. Konkrétně jde o snídani, oběd, večeři a dvě svačiny, z nichž jedna je dopolední a druhá odpolední. Na to, jak by taková ideální svačina měla časově, nutričně a chuťově vypadat, má asi každý svůj osobní názor. Jaký je ale ten vědecký? Připravte se na nečekané překvapení!

Nutnost, nebo přežitek?

„Zda je svačina opravdu tak nezbytná, o tom se diskutuje už delší dobu. Ve skutečnosti je o tomto druhu pokrmu publikováno je velmi málo studií, a to navzdory tomu, že v podstatě tvoří 20 až 25 procent celkového energetického přijmu,“ vysvětluje britská expertka nutriční vědy Kate Bermingham, která působí v londýnské nezávislé charitativní organizaci King’s College London (1). Právě ona se ve spolupráci se svým odborným týmem rozhodla zjistit, jak to s tou perfektní svačinou vlastně je.

Už se to konečně ví!

Jmenovaná expertka do své studie zahrnula tisíc dobrovolníků. Jejím cílem bylo objasnit, zda tento malý pokrm opravdu ovlivňuje zdraví a jak moc záleží na jeho načasování. Své poznatky pak prezentovala na výročním zasedání Americké společnosti pro výživu (American Society for Nutrition), které proběhlo v letošním roce (2). Jste na ně zvědaví? Tak prosím, tady je máte.

Kvalita je zkrátka kvalita

Z tohoto výzkumu (2) vyplynulo, že kvalita konzumovaného jídla je mnohem důležitější než jeho množství či samotné denní načasování. Vypadá to tedy, že je úplně jedno, zda se takto občerstvíte v deset hodin ráno, ve dvě hodiny odpoledne nebo lehce před pátou. Pokud se budete soustředit kupříkladu na ovoce, zeleninu a ořechy, budete mít zdravější hladiny glukózy v krvi, a dokonce i přívětivější hladiny tělesného tuku, domnívá se odbornice Kate Bermingham. Jediné, co je podle ní špatně, je svačina po deváté hodině večer, neboť ta zkracuje období nočního půstu, čímž zpomaluje proces štěpení a metabolizace jídla. Ale jídlu v devět večer se jen stěží dá říkat svačina, viďte?

Zdroje: (1) www.nypost.com/2023/07/25/this-is-the-correct-way-to-snack-according-to-scientists/, (2) www.nutrition.org/n23/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat