Prostreno.cz

Artyčoky zlepšují trávení i celkové zdraví

Artyčoky jsou výbornou přílohou k masu, ale dají se i zapékat a přidávat do omelet nebo třeba k těstovinám. Jejich konzumace svědčí střevům, imunitě, nervům i srdci, tak je do kuchyně pozvěte častěji.

Není to náhoda, že artyčok svým vzhledem hodně připomíná bodlák, je s ním totiž v příbuzenském vztahu (1). První dochovanou zmínku o jeho pěstování a samozřejmě také užívání lze nalézt už v botanických spisech antického řeckého filozofa a přírodovědce Theofrasta, který žil dávno před naším letopočtem. Artyčok tedy rozhodně není žádným nováčkem, který se zčistajasna jen tak objevil. Jakou zdravotní službu vám může prokázat?

Extra dávka vlákniny pro dobré trávení

Jeden středně velký artyčok obsahuje asi sedm gramů vlákniny, což je v podstatě 30 procent její denní doporučované dávky. Vláknina kromě toho, že normalizuje pohyby střev, také reguluje škodlivý cholesterol, optimalizuje hladinu cukru v krvi, pomáhá dosáhnout zdravé hmotnosti, a spojována je i s dlouhověkostí (2).

Zaměřeno na draslík

Zmíněná potravina je štědrá také na draslík (3). A to je vítaná informace. Vždyť tento minerál je důležitý pro rovnováhu tekutin v těle, přičemž přímo ovlivňuje svalové kontrakce a nervové signály. Nelze opomenout ani to, že strava s optimálním množstvím draslíku upravuje krevní tlak, čímž poskytuje prevenci před kardiovaskulárními chorobami a srdečním selháním (4).

Na své si přijde i obranyschopnost

Máte slabou obranyschopnost a takřka nulovou odolnost vůči stresu? Tak to chce větší příděl antioxidantů v čele s vitaminem C! A artyčok vám přesně tohle nabízí (5). Díky tomu mobilizuje buňky imunitního systému a urychluje hojení, ale příznivý vliv má i na fyzickou a duševní výkonnost. Mezi další výhody tohoto „bodláku“ patří to, že omezuje pravděpodobnost rakoviny, zlepšuje činnost jater a zmírňuje příznaky syndromu dráždivého tračníku (6). Už si hledáte recept, do kterého artyčok zakomponujete? Naštěstí jich není málo.

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Artyčok, (2) www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/fiber/art-20043983, (3) www.realsimple.com/artichoke-benefits-7568388, (4) www.healthline.com/nutrition/what-does-potassium-do, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2841576/, (6) www. www.healthline.com/nutrition/artichoke-benefits





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat