Prostreno.cz

Nejen mrkev, i její nať je studnicí zdraví

Běžně do polévek přidáváte libeček? Proč nezkusíte mrkvovou nať? I tu můžete nasušit a využívat dle libosti, klidně i do omáček a salátů. Posílí vám imunitu, znormalizuje tlak a vyladí i trávení!

Mrkev je v kuchyni skvělým parťákem, po němž volá spousta receptů. Běžnou praxí ale je, že drtivá většina lidí využije pouze kořen a natě se zbaví. Děláte to také tak? Možná jen nevíte, jaký je to kulinářský poklad. A navíc s přidanou léčivou hodnotou!

Všestranná přísada, které je škoda do koše 

Do čeho všeho se mrkvová nať hodí? Velkou chuťovou parádu udělá v polévkách, zejména pak vývarech. Přidává se také do omáček, pomazánek, salátů a mixovaných nápojů smoothie. Vytvořit se z ní dá i pesto, které si báječně notuje s pečivem i těstovinami. Pokud se vám nať nechce zpracovávat začerstva, můžete si ji nasušit do zásoby a následně použít jako kterékoli jiné sušené bylinky, a to třeba k dochucení masa či marinád. Co její výživný profil? Ten vás asi hodně překvapí.

Vzpruha pro imunitu, zrak i ledviny

Tato zelená část mrkve obsahuje působivé množství cenných a pro tělo nepostradatelných živin. Nachází se v ní vitamin C, jež posiluje imunitu, zvyšuje fyzickou výkonnost i odolnost vůči stresu, a jako silný antioxidant podporuje produkci kolagenu, čímž bojuje proti vráskám. Přítomnost luteinu, zeaxanthinu a beta-karotenu zase slibuje ochranu oční sítnice a nižší riziko vzniku šedého zákalu a makulární degenerace. Určité sloučeniny nacházející se v mrkvové nati jsou nápomocné i při odstraňování toxinů z organismu, proto optimalizují zdraví ledvin a celkově zlepšují tělesnou kondici. Vidíte, vy byste tuhle medicínu jen tak vyhodili!

Úprava tlaku 

Nelze opomenout ani to, že zmíněná ingredience má velmi vysoký podíl draslíku, který jako vazodilatátor snižuje napětí v krevních cévách a normalizuje tlak, tudíž zmírňuje zátěž kardiovaskulárního systému. Nabízí ale také vlákninu podporující pravidelnou peristaltiku střev, delší pocit sytosti a lepši vstřebatelnost přijímaných živin. Co si z nati uvaříte vy?

Zdroj: www.organicfacts.net/carrot-greens.html





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat