Prostreno.cz

Med zvyšuje zdraví mozku a snižuje hladinu cholesterolu

Aby vám to lépe pálilo, užívejte med, který má blahodárný vliv na zdraví mozku a zároveň vykazuje slibné výsledky při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Zatímco v roce 2023 medu bylo dostatek, letos to tak veselé není. Včelařský rok zbrzdilo studené jaro i choroby, proto se cena za kilogram vyšplhala na bezmála 200 korun. I tak se však jedná o velmi cenou investici – hlavně do zdraví.

To nejlepší sladidlo?

Med se považuje za zdravější náhradou jiných sladidel, a i když je tvořen hlavně cukrem, má pozitivní účinek zejména při snižování hladiny cukru a cholesterolu v krvi, s čímž přišli vědci z Torontské univerzity (1).

Akademici zjistili, že když jsou lidé na zdravé stravě, ve které ne více než 10 procent denních kalorií pochází z cukru, jako je fruktóza a glukóza, skutečně to má kardiometabolické ochranné výhody, včetně zlepšení reakce na glukózu, snížení inzulínové rezistence a podpory růstu bakterií spojených se zdravým střevem.  Je tomu tak proto, že surový med také obsahuje probiotické bakterie, včetně laktobacilů. Studie, které se zúčastnilo 1 105 převážně zdravých jedinců, se přitom objevila v časopise Nutrition Reviews.

Množství medu, které léčí

Souhrnná data prokázala, že med snižuje hladinu glukózy v krvi nalačno (hladinu cukru v krvi na lačný žaludek) a „špatný“ LDL cholesterol, přičemž stačí užívat zhruba dvě polévkové lžíce medu denně – po dobu aspoň osmi týdnů.

Jedná se o zajímavou informaci, neboť dříve byl med nazýván slibným posilovačem mozku. Jiní vědci (2) analyzovali celkem 34 původních článků zaměřených na zdraví mozku při konzumaci medu a identifikovali čtyři jeho hlavní přínosy pro zdraví – posilování paměti, neuroprotektivní účinky, antistresové a anti-nociceptivní potenciály.

Další přednosti tekutého zlata

Šestnáct týdnů příjmu medu u žen po menopauze vedlo ke zlepšení krátkodobých hladin paměti a oxidačního stresu, které jsou rovnocenné hladinám dosaženým pacienty podstupujícími léčbu estrogenem a progestinem.

Med je tedy jednoznačně zdravým jídlem se stejnou přitažlivostí pro muže a ženy všech věkových skupin. Nevyžaduje chlazení, nezůstává žluklý a může být udržován (neotevřený) na suchém místě a při pokojové teplotě. V každé dávce se ukrývají různé fenolické kyseliny a flavonoidy, jako je třeba katechin, kvercetin a apigenin.

Zdroje: (1) www.academic.oup.com/nutritionreviews/article/81/7/758/6827512?login=false, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9887050/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat