Prostreno.cz

Antioxidační pozitiva celerové šťávy

Celerová šťáva se stala ve světě výživy velmi populární. Je oslavovaná jako superpotravina stejně jako spirulina nebo acai. Jaké jsou přínosy pití celerové šťávy pro zdraví? 

Celerová šťáva je trendový nápoj vyrobený ze šťávy z řapíkatého celeru, který si neustále získává oblibu mezi výživovými nadšenci. Ti tvrdí, že dokáže vše od detoxikace těla až po bez námahy shodit přebytečná kila. Na druhou stranu kritici celerové šťávy tvrdí, že je nepravděpodobné, že bude mít velký účinek a že to není víc než jen medializovaný zdravotní trend.

Pravda je, že celerová šťáva může být prospěšná a dodávat stálý přísun antioxidantů a mikroživin, které vaše tělo potřebuje při velmi nízkém množství kalorií. 

Bohatá na živiny

Celerová šťáva je velmi bohatá na živiny. Má také nízký obsah kalorií, ale vysoký obsah několika vitaminů a minerálů. Zejména nutriční profil celerové šťávy nabízí dobré množství vitaminu A, vitaminu K a folátu. Obsahuje také řadu dalších klíčových mikroživin, včetně draslíku, vitaminu C a manganu.

Vysoký obsah antioxidantů

Jednou z hlavních zdravotních výhod celerové šťávy je její obsah antioxidantů. Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají bojovat s volnými radikály způsobujícími onemocnění a chrání buňky před poškozením. Mohou být klíčové, pokud jde o zdraví a nemoci, a mohly by pomoci při prevenci chronických stavů, jako je rakovina a srdeční choroby.

Pomůže snížit zánět

Celer může obsahovat několik klíčových sloučenin, které mohou pomoci snížit zánět v těle. Nejenže to může potenciálně snížit příznaky zánětlivých stavů, jako je revmatoidní artritida a Crohnova choroba, ale může to také pomoci chránit před chronickým onemocněním.

Podporuje hydrataci

Celer je špičková hydratační potravina. Má vysoký obsah vody a ve skutečnosti se skládá z asi 95 procent hmotnosti vody. Díky obsahu vody může celerová šťáva podporovat správnou hydrataci, která je nezbytná pro celkové zdraví. Zůstat dobře hydratovaný je nejen nezbytné pro regulaci teploty, vylučování, trávení a vstřebávání živin. Neuspokojení každodenní potřeby tekutin si může vybrat daň na téměř všech aspektech zdraví, včetně fyzické výkonnosti, mozkových funkcí, zdraví srdce a dalších.

Pomáhá snížit krevní tlak

Vysoký krevní tlak je stav, ke kterému dochází, když je síla krve proudící tělem příliš vysoká. To zvyšuje zátěž srdečního svalu a zvyšuje riziko srdečních onemocnění a mrtvice. Naštěstí celerová šťáva prospívá zdraví srdce a může potenciálně pomoci snížit krevní tlak.

Nicméně, neměli byste očekávat, že celerová šťáva bude rychlým řešením pro lepší zdraví, a je nepravděpodobné, že bude prospěšná, pokud nebude podpořená zdravou, vyváženou stravou bohatou na různé druhy ovoce a zeleniny. Přesto může být pití šálku nebo dvou denně osvěžujícím a lahodným způsobem, jak se udržet hydratovaný a zároveň do vaší stravy přidat další živiny a antioxidanty.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9498075/ - celý článek





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat