Prostreno.cz

Zdravé bílkoviny se vejdou i do napjatého rozpočtu

Dnešní doba je nelehká a na zbytečné rozhazování nemá nikdo. Ale jíst zdravě by se mělo, ať už je situace jakákoli. Jak jste na tom s bílkovinami? Nenabízí je jen drahý losos s tuňákem!

Jistou finanční tíseň pociťujeme už od těžkých dob kovidu. Ještě více ji prohloubila energetická krize, která asi jen tak neskončí. Ani s napjatým rozpočtem bychom však neměli zapomínat na své zdraví, s nímž úzce souvisí vhodné stravování a přísun klíčových látek. Je čas na revizi bílkovin, přátelé!

K čemu je to dobré?

Spolu se sacharidy a tuky patří bílkoviny k nejdůležitějším složkám naší stravy. Proč se okolo nich dělá takový humbuk? Jinak zvané proteiny jsou výjimečné tím, že ve svých molekulách mají i dusík a síru, proto si je tělo samo nevytvoří, a to ani z ostatních živin. Co se týká jejich hlavních funkcí, nezbytné jsou pro výstavbu, růst a údržbu tkání, přičemž zasahují do trávení, výroby energie, svalových kontrakcí, srážlivosti krve, produkce hormonů, kvality pokožky, optimalizace pH i kondice imunitního systému (1). Odkud je ale čerpat, aby to nestálo majlant?

Fazole jsou za hubičku!

Klasicky zmiňovaným bohatým zdrojem bílkovin jsou tučné ryby. Ovšem co si budeme povídat, v úsporném režimu si lososa a tuňáka opravdu mnoho lidí nekoupí. Naštěstí jsou i jiní potravinoví dárci, kteří rozpočet zase tolik nezatíží. „Existuje více levnějších a dostupnějších alternativ, jako je například obyčejný tvaroh, bílý jogurt, sýr eidam nebo mléko. Bílkoviny se nacházejí v i různých druzích semínek a cizrně, hojné množství nabízí i podceňované fazole, které poskytují také vlákninu,“ vyjmenovává australská registrovaná dietoložka Hilda Yan (2). Bílkovinovým svatým grálem je ale ještě něco…

Ořechy do každé rodiny

Máte rádi ořechy? To je dobrá zpráva, protože podle výše jmenované specialistky proteiny doslova překypují. A co víc – ať už zvolíte vlašské nebo lískové, zvýšíte si i naděje na dlouhověkost, což je vědecky prokázáno, a to dokonce hned několikrát (3).

Zdroje: (1) www.healthline.com/nutrition/functions-of-protein#TOC_TITLE_HDR_8, (2) www.houseofwellness.com.au/health/nutrition/thrifty-ways-protein-tight-budget, (3) www.npr.org/sections/thesalt/2013/11/21/246549388/nuts-for-longevity-daily-handful-is-linked-to-longer-life





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat