Prostreno.cz

Přínos bobkového listu pro trávení, rány a diabetiky

Bobkový list se často přidává do polévek a omáček. Před podáváním je ale téměř všude má kuchařka odstranit. Jsou tedy jedlé?

Tato bylina existuje již po staletí a využívá se jak k léčebným účelům, tak k ochucení pokrmů. Používá se při vaření pro výraznou, pikantní chuť nebo vůni pro maso, polévky a dušená jídla, a dokonce jako přísadu do kolínské vody. Bobkový list můžete najít také v kosmetice, mýdlech a pracích prostředcích (3).

K čemu je dobrý bobkový list? 

Antimikrobiální a antioxidační vlastnosti

Bobkový list, včetně esenciálního oleje z bobkového listu, má protizánětlivé, antimikrobiální a antioxidační schopnosti. Tato bylina dokáže účinně bojovat proti nebezpečným bakteriím, včetně Salmonelly a E.coli (1).   

Antimykotické vlastnosti a hojení ran

Esenciální olej z bobkového vavřínu brání kandidě. Dokáže narušit přilnavost candidy k buněčným stěnám, čímž snižuje její schopnost pronikat membránou, což z něj činí skvělý doplněk stravy v boji proti tomuto plísňovému stavu. Bobkový list se také používá jako extrakt a obklad na pomoc při hojení ran (1). 

Pomoc v boji proti rakovině

Jak listy, tak plody rostliny Laurus nobilis jsou schopné bojovat s rakovinou prsu. S použitím extraktů z bobkového listu je možné také potlačit růst buněk rakoviny tlustého střeva (1). 

Užitečný pro diabetiky

Je možné, že bobkový list může pomoci snížit hladinu cukru v krvi, zlepšit funkci inzulinu a zvládnout tak diabetes. Pravidelná konzumace bobkových listů může pomoci snížit rizikové faktory cukrovky, a dokonce i kardiovaskulárních onemocnění (2).

Pomoc při trávení

Bobkový list může mít vliv na gastrointestinální systém, protože zabraňuje žaludku a podporuje močení, což pomáhá uvolňovat toxiny v těle a napomáhá zdraví ledvin (2).

V bobkových listech jsou určité organické sloučeniny obsahující enzymy, které mohou také pomoci uklidnit podrážděný žaludek, chránit před ledvinovými kameny a snížit příznaky syndromu dráždivého tračníku, jako je nadýmání a plynatost (2).

Použití bobkového listu

Kromě výše popsaných výhod bobkového listu má tato bylina také řadu dalších zajímavých využití. V průběhu historie, například ve starověkém Římě a Řecku, se používal na výrobu bylinného čaje pro podporu zdravého trávení, na obklady jako pomoc těm, kteří trpí záchvaty a bolestmi hlavy, pro ošetření kůže po bodnutí včelou a vosou, parní léčba kašle a nachlazení, bronchitidy a infekcí hrudníku, masážní olej ke snížení bolesti, lokální mast ke snížení otoku a artritické bolesti, na snížení horečky nebo repelent na hmyz (3).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7152419/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2613499/, (3) en.wikipedia.org/wiki/Bay_leaf






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat