Prostreno.cz

Květák má hlávku plnou prevence proti nemocím

Květák je považován za jednu z nejzdravějších potravin a existuje pro to dobrý důvod. S bohatým přísunem zdraví prospěšných látek, vysokou úrovní protizánětlivých sloučenin a schopností odvrátit rakovinu, srdeční choroby, mozkové choroby, a dokonce i přibírání na váze se zdá, že tato zelenina toho zvládne docela dost.

Jaké jsou zdravotní benefity konzumace květáku? Je vynikajícím zdrojem přírodních antioxidantů a také dobrým dodavatelem základních vitamínů, karotenoidů, vlákniny, rozpustných cukrů, minerálů a fenolických sloučenin. 

Pomáhá snižovat riziko rakoviny

Četné studie prokázaly, že existuje silná vazba mezi stravou a rizikem vzniku rakoviny. Květák, je kromě rakoviny tlustého střeva, jater, plic a žaludku zvláště užitečný pro prevenci rakoviny prsu. Má chemopreventivní látky, které zastavují rané fáze vývoje rakoviny, aby pomohly zastavit růst nádoru.

Bojuje se záněty

Zánět je příčinou téměř všech chronických onemocnění, se kterými se dnes tak běžně setkáváme. Květák je bohatý na antioxidanty a protizánětlivé sloučeniny, které snižují oxidační stres a přítomnost volných radikálů v našem těle. Důležitá řada antioxidantů nalezených v květáku pomáhá snižovat oxidační stres v těle. Pokud oxidační stres není regulovaný, může vést k rakovině a různým dalším stavům.

Pouhá porce jednoho šálku květáku obsahuje asi 77 procent doporučené denní hodnoty vitaminu C, pomáhá snižovat záněty, posiluje imunitu a udržuje tělo bez škodlivých bakterií, infekcí a běžného nachlazení.

Snižuje riziko srdečních chorob a mozkových poruch

Protizánětlivé schopnosti květáku —zejména díky vitaminu K, vitaminu C, různých antioxidantů a omega-3 mastných kyselin — pomáhají udržovat tepny a krevní cévy bez usazenin, čímž snižují riziko vysokého krevního tlaku. Vitamin C může pomoci chránit vaše srdce, opravit a obnovit tkáně a zvýšit vstřebávání dalších živin v těle.

Vitamin K je zodpovědný za udržování zdravé kosterní struktury a pomáhá předcházet stavům souvisejícím se ztrátou minerální hustoty kostí, jako je osteoporóza. Navíc pomáhá při srážení krve a kalcifikaci kostí. Co je však možná ještě důležitější, bylo prokázáno, že vitamin K má přímý pozitivní vliv na potlačení zánětu v těle.

Zlepšuje trávení a detoxikaci

Některé sloučeniny obsažené v květáku jsou velmi užitečné pro detoxikaci těla, protože podporují funkci jater. Je také prospěšný pro zdraví jater, trávení a detoxikaci, protože má bohatý přísun sloučenin obsahujících síru zvaných glukosinoláty, které podporují správné vstřebávání živin a odstraňování toxinů a odpadních látek. Glukosinolát může také pomoci chránit zranitelnou výstelku žaludku, čímž snižuje pravděpodobnost vzniku syndromu prosakujícího střeva nebo jiných poruch trávení.

Pomáhá při hubnutí

Proč je květák dobrý na hubnutí? Má extrémně nízký obsah kalorií (pouze 27 kalorií na šálek), má prakticky nula gramů tuku, má velmi nízký obsah sacharidů a cukru, a přesto má velký obsah vlákniny. Díky tomu je vynikající volbou pro ty, kteří chtějí zhubnout, protože mohou konzumovat velké množství květáku a zasytit se bez nadměrné konzumace kalorií, tuku, cukru nebo sacharidů.

Zatímco jeho účinky jsou mnohem jemnější než projímavé doplňky, květák může pomoci snížit zácpu a udržet přebytečný odpad nebo váhu vody v pohybu z vašeho těla, což vám pomůže cítit se okamžitě lépe.

Pomáhá vyrovnávat hladinu hormonů

Konzumace stravy bohaté na potraviny plné antioxidantů, pomáhá částečně vyrovnávat hladinu hormonů snížením nezdravé hladiny estrogenu. Špatná strava a nezdravý životní styl způsobují hormonální nerovnováhu velmi často. Zpracované potraviny jako sója, maso, mléčné výrobky, droždí a rafinovaný cukr mohou vést k nezdravé hladině estrogenu v těle. Příliš mnoho estrogenu v krevním řečišti je spojeno se zdravotními problémy, jako je hypotyreóza, autoimunitní onemocnění, chronická únava a rakovina vaječníků.

Chrání zdraví očí

Sulforafan obsažený v květáku chrání zranitelné tkáně sítnice před oxidačním stresem, který může vést ke slepotě, šedému zákalu, makulární degeneraci a dalším.

Zdroj: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3793502/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6576256/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat