Prostreno.cz

Superpotraviny pro těhotné ženy

Těhotenství je krásné, ale občas i trochu komplikované. Je třeba smiřovat se se změnami těla a dodržovat vyvážený jídelníček. Co by v něm určitě nemělo chybět? Tyhle superpotraviny zajistí optimální vývoj plodu!

Když žena sdílí své tělo s plodem, který roste každý den, krmí jeho i sebe – současně. Plod absorbuje živiny z toho, co matka jí, takže je nanejvýš jasné, že cokoli, co nastávající rodička přijme, má na její miminko dopad. Z tohoto důvodu se snažte zařadit do svého denního jídelníčku co možná nejvíc výživných dobrot.

Vejce

Podle studie (1) vyšší spotřeba cholinu vede k lepšímu vývoji mozku u dítěte hned po narození. Vejce jsou na cholin bohatá, takže si je dopřávejte, co hrdlo ráčí – třeba v salátech, pomazánkách či omeletách.

Listová zeleň

Různým druhům salátu, mangoldu, špenátu, rukoly i polníčku říkáme listová zelenina. Ta se doporučuje jak pro matku, tak i dítě, neboť poskytuje vysoký obsah vlákniny. Právě vláknina může pomoci regulovat pohyby střev v matce (2) a dodávat požadované výživné látky plodu.

Losos

Losos je dodavatelem omega-3 mastných kyselin, tudíž patří ke klíčovým živinám zajišťujícím vývoj očí dítěte a mozku plodu. Zároveň se považuje za vynikající zdroj DHA, což je kyselina dokosahexaenová. O ní vědci tvrdí, že chrání před poškozením oxidační tkáně a stresem v mozku (3).

Chřest

Když se řekne chřest, mnozí si ihned představí zásobárnu folátu. Proč matka a dítě tuto živinu vyžadují? Folát snižuje riziko vzniku poruchy nervové trubice, jako je spina bifida (4).

Řecký jogurt

Každý lékař doporučuje těhotným ženám pravidelně konzumovat jogurt nebo řecký jogurt. S působivým množstvím vitaminu D, vápníku a dalších minerálů pečuje o celkovou prosperitu ještě nenarozeného miminka.

Dýňová semínka

I hořčík je pro lidské tělo důležitý, protože bývá zodpovědný za vyvážení více funkcí našeho organismu, například regulace hladiny cukru v krvi, syntézy bílkovin a funkce svalů a nervů. Hořčík najdete v potravinách, jako jsou arašídy, semena chia, kešu a avokádo.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2441939/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3544045/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33255561/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18788443/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat