Prostreno.cz

Syrové mléko je zázrakem pro pleť

Syrové mléko je nepasterované či jinak neupravené mléko – bývá pouze přefiltrované a zchlazené. Odborníci jej před přímou konzumací doporučují převařit, ale pokud ho hodláte použít na pleť, můžete tento krok přeskočit!

Dětem se často říká, aby pily mléko, protože je bohaté na živiny, které mohou posilovat kosti a zuby. Mléko ovšem funguje i jako hydratační a čisticí prostředek, proto je oblíbenou složkou kosmetických produktů. S čím vším i vám může pomoci?

Hydratuje

Syrové mléko je plné základních živin, enzymů, přírodních tuků, bílkovin, vody a prospěšných bakterií. Je o něm známo, že má hydratační vlastnosti. Při lokální aplikaci totiž na pokožce vytváří ochrannou vrstvu, která zabraňuje ztrátě vlhkosti, pleť tak zanechává jemnou a vláčnou (1).

Zklidňuje

Protizánětlivé vlastnosti syrového mléka mohou poskytnout úlevu při různých kožních problémech, jako je akné, spáleniny a podráždění pokožky. Syrové mléko redukuje zarudnutí a podporuje rychlejší hojení (1).

Účinkuje proti stárnutí

Syrové mléko bohaté na antioxidanty, jako jsou vitaminy A, D a E, a také beta-kaseinové proteiny, působí proti předčasnému stárnutí, za kterým stojí volné radikály. Tyto antioxidanty bojují proti oxidativnímu stresu, podporují produkci kolagenu a snižují výskyt jemných linek a vrásek. To znamená, že díky syrovému mléku můžete získat mladistvější vzhled (1).

Rozjasňuje

Kyselina mléčná, taktéž přítomná v syrovém mléce, patří k jemným exfoliantům, tudíž odstraňuje odumřelé kožní buňky. Po jejich odstranění je pleť jasnější a zářivější (2).

Lze dobře kombinovat s dalšími přírodními složkami

Můžete si vyrobit pastu z kurkumy a syrového mléka. Tahle dvojka působí především protizánětlivě. Pokud potřebujete zesvětlit tón pleti, smíchejte syrové mléko s cukrem a gramovou moukou a vytvořte peeling. Myslete však na to, že syrové mléko je sice dobrým domácím prostředkem pro zářivou pleť, ale musíte se vyhnout jeho aplikaci na obličej, pokud máte citlivou pokožku nebo trpíte intolerancí laktózy. Zároveň se udává, že by se na obličej nemělo nanášet častěji než jednou týdně (2).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5122229/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7789627/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat