Prostreno.cz

Potraviny, které pořádně nakopnou produkci kolagenu

Čím jsme starší, tím přirozená produkce kolagenu vázne víc a víc. Podpořte ji konzumací potravin, které vám s kolagenem pomohou. A není to jen o mase, což potěší všechny salátové „býložravce“.

Kolagen zažívá svých „15 minut slávy“. A má na to právo. Vždyť regeneruje pokožku, staví se do cesty rozvoji vrásek, podporuje zdraví kloubů a posiluje nehty, vlasy i kosti. Neméně důležitý je také pro imunitu a krevní cévy. Ačkoli je na trhu k mání spousta doplňků s jeho obsahem, není na škodu podchytit i jeho přirozenou produkci.

Jídlem k delšímu mládí i pevnému zdraví

Existují potraviny, které kolagen přímo obsahují. Jejich seznam zahrnuje hovězí (1) a kuřecí (2) maso, ryby s kůží (3) a kostní vývar (4). Jenže co když jste třeba vegetarián? Anebo vám tyto potraviny jednoduše nechutnají? Možné je obojí. A právě proto pokračujeme s náhradním řešením a jinou potravinovou parádou, která výrobu kolagenu podpoří.

Vejce nejen ke snídani

Od konzumace vajíček nás odborníci už dávno neodrazují, s čímž souvisí zjištění, že to s tím s cholesterolem vůbec není tak žhavé, jak se zdálo. Jejich nynější stanovisko je takové, že vejce představují velmi zdravý způsob, jak do stravy začlenit potřebné bílkoviny a aminokyseliny, které mimo jiné tvoří i ten zmíněný kolagen (5).

S paprikou a brokolicí to také vyhrajete

Organismus si vitamin C přirozeně nevyrobí, takže se spoléhá na to, že mu ho dodáte. Co to má společného s kolagenem? Z pohledu vašeho těla vlastně všechno, protože vitamin C je k produkci kolagenu nezbytný. Bez jednoho tedy nemůžete mít ani to druhé. Lidově zvané céčko se naštěstí nenachází jen v citrusových plodech, naleznete ho i v brokolici, paprikách, kapustě, kiwi, křenu, celeru, šípkách a petrželi.

Nevyhýbejte se cizrně a mléčným výrobkům

Výkonnost buněk odpovědných za výrobu kolagenu zvyšuje i zinek (6). Tak s chutí do něj! Obsahují ho mléčné výrobky, ořechy, celozrnné produkty, brambory a různé druhy listové zeleniny. Vedle nešlápnete ani s cizrnou, která se dá připravit na mnoho kulinářských způsobů.

Zdroje: (1) www.ams.usda.gov/sites/default/files/media/CollagenGelPetition.pdf, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3426261/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20625414/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29893587/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7142600/, (6) www.e-nrp.org/DOIx.php?id=10.4162/nrp.2010.4.5.356





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat