Prostreno.cz

Braní léků způsobuje nedostatek živin

Dlouhodobé užívání léků s sebou často přináší problémy. Protože některé produkty doslova živiny z našeho těla kradou. Je dobré vědět, o které jde, abyste mohli včas předejít nedostatku.

Někdy prostě nelze zabránit tomu, abyste nebrali léky dlouhodobě. Například, když máte vysoký tlak nebo v žaludku neustále příliš mnoho kyseliny. Dlouhodobá medikace je nejen otravná, ale může vést i ke zcela jinému problému: Některé léky se často, některé dokonce vždy, stanou skutečnými zloději živin. To může vést k nedostatku vitaminů, minerálů a stopových prvků (1). 

Odvodňovací léky (diuretika)

Předepisují se na vysoký krevní tlak, srdeční selhání a otoky. Diuretika zvyšují výdej moči. Díky tomu může tělo přicházet o elektrolyty a vitaminy rozpustné ve vodě, zejména vitaminy B1 a B5, hořčík a vitamin B12 a také vápník, zinek, draslík (1).

Nedostatek poznáte podle příznaků jako jsou brnění, pálení a necitlivost, zejména na nohou. Nedostatek hořčíku může vést ke svalovým křečím (1).

Antihypertenziva

Používají se při vysokém krevním tlaku, srdečních arytmiích, srdečním selhání a kardiovaskulárních onemocněních. Betablokátory mohou mít negativní vliv na rovnováhu hořčíku, v případě ACE inhibitorů to ovlivňuje zinek (1).

Při užívání betablokátorů se mohou objevit svalové křeče a zrychlený tep, protože některé léky zvyšují hladinu draslíku v krvi. Vyšší náchylnost k infekcím způsobená ACE inhibitory je možná kvůli nedostatku zinku (1).

Látky snižující lipidy a cholesterol

Předepisují se při poruchách metabolismu lipidů, protože snižují nadměrné koncentrace cholesterolu a triglyceridů v krvi. Jako varovné příznaky slouží bolesti svalů, srdeční problémy, vyčerpání, bolesti hlavy a při dlouhodobém nedostatku i metabolické poruchy nebo předčasné stárnutí kůže (2).  

Blokátory kyselin (inhibitory protonové pumpy)

Protože zabraňují produkci žaludeční kyseliny, užívají se při pálení žáhy a žaludečních vředech a jako ochrana žaludku, například při užívání léků proti bolesti. Nedostatky jsou těžko rozpoznatelné, ale postižení si často stěžují na únavu (2). 

Antidiabetické léky

Léky na diabetes typu 2 v závislosti na medikaci snižují hladinu cukru v krvi různými způsoby, například zvýšením produkce inzulinu ve slinivce nebo vylučováním většího množství glukózy močí. Navzdory medikaci však může docházet k silným výkyvům krevního cukru nebo při aplikaci inzulínu je nutné neustálé zvyšování dávky inzulínu (2). 

Antikoncepční pilulky

V závislosti na produktu zabraňuje různými způsoby otěhotnění, například inhibicí měsíční ovulace. Jako jsou varovné příznaky nedostatku živin se mohou objevit bolesti hlavy, netečnost, změny nálad (3).  

Antirevmatika

Při léčbě zánětlivých a revmatických onemocnění mohou nastat příznaky jako křehké kosti nebo zvýšené riziko osteoporózy (3). 

Antiepileptické léky

Zasahují do metabolismu mozku, aby zabránily nadměrné aktivitě, která záchvaty spouští. Může se vyskytnout nedostatek vitaminu D, vitaminu B7 (biotin), kyseliny listové, vitaminů B, selenu a zinku. Při nedostatku přichází úbytek kostní hmoty, osteoporóza, vypadávání vlasů, poškození kůže (3.

Zdroj: (1) www.pharmacy.msu.edu/resources/nutrient-depletion-is-an-often-overlooked-side-effect-of-some-medications, (2) www.pharmacysolutionsonline.com/drug-induced-nutrient-depletion.php, (3) www.health.harvard.edu/staying-healthy/are-your-medications-causing-nutrient-deficiency





Celkem 1 komentářů

dvorakova.jedovnice@seznam.cz
26.10.2023

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat