Prostreno.cz

Těstoviny vám úplně zastaví metabolismus

Boloňské špagety, lososové tagliatelle, fettuccine Alfredo, linguine al limone... seznam nejoblíbenějších receptů na těstoviny je dlouhý. Nekonečně dlouhý. Vlastně byste klidně mohli jíst těstoviny připravené každý den jinak. Ovšem je tu takový malý problém…

Italská základní potravina je sice velmi chutná a atraktivní, ale má také hodně sacharidů – a těch špatných. Typické těstoviny z rafinované bílé mouky jsou největším soupeřem, pokud jde o naše fitness cíle. „Normální“ těstoviny obsahují také málo vlákniny, která by mohla zrychlit váš metabolismus (1). 

Tyto těstoviny jsou zdraví škodlivé 

Klasické těstoviny mají hodně prázdných kalorií, tedy kalorií, které mají malou nutriční hodnotu. Mají vysoký glykemický index, který způsobuje raketový vzestup hladiny cukru v krvi. Tělo pak v rekaci ukládá více tuku a zároveň cítíte větší hlad. Takže vlastně přesný opak toho, co chcete (2).

Těstovin se nemusíte vzdávat

Těstoviny z rafinované bílé mouky chutnají lahodně, ale z dlouhodobého hlediska nejsou tou nejzdravější variantou a časem se začnou projevovat na vašem břiše. A tím končí veškerá legrace, protože viscerální tuk zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění. Břišní tuk uvolňuje specifické proteiny, které inhibují schopnost těla rozkládat krevní sraženiny. To zvyšuje riziko trombózy (krevní sraženiny v cévách nebo srdci) nebo embolie, při které krevní sraženina cestuje a ucpe cévy. Ve výsledku nebude srdce nebo plíce dostatečně zásobované kyslíkem a důležitými živinami. Naštěstí je dnes na trhu spousta zdravějších alternativ. Vyzkoušet můžete třeba celozrnné, bezlepkové, pohankové, cizrnové nebo hnědé rýžové těstoviny. A určitě ochutnejte alternativu v podobě tvarohových těstovin (3). 

Na omáčce můžete samozřejmě ušetřit také spoustu kalorií. Palec nahoru dostává zelenina a mnoho bylinek. Často byste se však měli držet dál od receptů, které obsahují smetanu, sýr a maso. 

Zdravé potraviny rozjedou váš metabolismus

A jakmile si dopřejete porci těstovin, můžete jednoduše znovu rozproudit metabolismus zdravými potravinami. Funguje to se zeleným čajem, citrony, špenátem, mandlemi a skořicí. Brokolice a avokádo jsou také skutečnými stimulátory metabolismu. Černá čokoláda pomáhá podpořit metabolismus díky svým flavanoidům a kofeinu (4).

Obecně platí, že pokud máte pomalý metabolismus, měli byste jíst stravu bohatou na bílkoviny (4).

Zdroj: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7426435/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019547/, (3) www.nmcd-journal.com/article/S0939-4753(17)30160-6/fulltext, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7231187/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat