Prostreno.cz

Komentáře k článku

Josef Kuchtíček 03.11.2023

Nejvíc lidem škodí chybné informace uvedené v článku. Autoři od sebe opisují uváděné hlouposti tak dlouho, že si opravdu spousta lidí myslí, že je to pravda, co se v článku uvádí.

Hanka 02.11.2023

Tak to musím mít už 56 let chronicný zánět celé Háni :) Ale je mi při něm dobře, tak paráda.

Toto oné 02.11.2023

Plky. Například mouku typu 405 vůbec neznám, a to jsem dělal několik let ve mlejně...

jirka 02.11.2023

Mám dlouholeté zkušenosti : x let jsem byl zapřísáhlým vegetariánem , dalo se celkem přežít i za komančů bez masa a uzenin , na trhu nebyly skoro žádné celozrné výrobky - s výjimkou východoněmeckého sucharu. Mléčné výrobky za moc nestály kvalitativně , ale bylo k sehnání i acidofilní a kefírové mléko a některé jogurty. Ovoce a zelenina byla jen v době sezónní sklizně / na vánoce pomeranče z Kuby a banány , arašídy po absolvování fronty / - na zimu se ovoce zavařovalo a sušilo .....ale když se chtělo ,dala se uvařit kaše z ovesných nebo pšeničných vloček , atd atd dnes jsou lidé jen rozmlsaní a neví ,co by do pusy dali .....lidstvo pouze degeneruje !!!!

Marie Műllerová 02.11.2023

Každé tělo si řekne co mu vyhovuje jen ho musíme poslouchat a nepodléhat módním trendům

Vesecký Karel 02.11.2023

Jíst to, co člověku od přírody chutná a prospívá. Každý to má trochu jiné. Nejíst průmyslově upravované potraviny je základ. Ty sice chutnají, ale tělu neprospívají.

dana 02.11.2023

Hlavně je to jídlo o množství to je velmi důležité

Hana 02.11.2023

Člověk je všežravec a v malém množství neškodí žádná potravina.

Pavel 02.11.2023

Dnes superpotravina, bez které nemůžete žít. Zítra čistý jed, že je zázrak, když jste jeho konzumaci přežil. Není nezdravá potravina (kromě těch umělotin co se za potraviny vydávají), jen nezdravé množství. Takže není třeba si nedopřát výpečky se zelím a knedlíkem. Ale ne hromadu a ne každý den.

ivan 01.11.2023

článek jsem nedočetl do konce, ale asi nejzdravější jsou Amarouny

Jaroslav Dostál 01.11.2023

Proč není v obchodech na moukách číselný typ .

Hanka Jaroslav Dostál 03.11.2023

Protože nikoho nezajímá :-)

Zuzana 01.11.2023

A víte, že v tom zdravém ovoci a zelenině je obsažena kyselina šťavelová? Kyselina šťavelová je zdraví škodlivá. Hlavním toxickým účinkem je tvorba krystalů šťavelanu vápenatého v ledvinách, což vede k jejich selhání. Vyvázáním vápníku může také nastat hypokalcémie. Může dojít k neurotoxickým účinkům a/nebo k zástavě srdce. Kyselina šťavelová dráždí kůži, oči a dýchací cesty. Když totiž člověk chce, tak ve všem, co jíme, najde látky, co nás mužou zabít.

Pavlína Zuzana 02.11.2023

Příliš to zobecňujete, kys.šťavelová ve vysokých hodnotách je obsažena jen v některé zelenině a při vyvážené stravě s dostatečným příjmem vápníku nic z výše uvedeného nehrozí. Tak nestrašte.

Lucie Zuzana 02.11.2023

Pokud sem napíšete takové obecné a tím pádem zavádějící a nesmyslné tvrzení, tak ty druhy vyjmenujte. Kyselina šťavelová není ve zvýšeném obsahu ve všem, ale jsou druhy, které není vhodné konzumovat často, případně kombinovat. Zejména tedy mangold a špenát, brokolice, hlávkový salát, list červ. řepy, reveň, jahody, překvapivě mák, mandle, třeba i petržel. Šťavelany v potravině se při trávení vážou na vápník, proto je dobré kombinovat s mléčnými výrobky, např. jahody a smetanu, špenát a smetanu, mák s tvarohem a podobně. Pokud jedinec netrpí zrovna ledv. kameny či dnou, či není v pokročilejším věku, kdy si má hlídat stavbu kostí, v běžné konzumaci potravin není třeba vytvářet paniku. Právě tenhle dogmatismus je někdy škodlivější, než účinky případně snědené potraviny. Je hezké opsat něco z Gůglu či Wiki, ale držte se laskavě nohama na zemi, nezdá se mi, že byste byla z oboru. Protože přeháníte. Informace o hypokalcémii nebo zástavě srdce už zní fakt jak z hororu, to se jedná zjevně buď o jedince s již nějakou stanovenou diagnózu, a ti vědí, co jo a co ne. Nebo by někdo musel zkonzumovat zahradní kolečko špenátu nebo kýbl jahod, případně být kojenec s jednodruhovou stravou. Právě taková tvrzení, co tu uvádíte, nakonec nadělají nejvíc škody. Jistě je dobré vědět, co jíme, ale na druhou stranu je taky potřeba zachovávat soudnost.

Zuzana Zuzana 02.11.2023

Aha, když ta samá tvrzení uvádí autor či autorka v článku o mase, mléčných výrobcích, tak je to v pořádku, že? Ale když toto někdo napíše o ovoci a zelenině, tak se plete do něčeho čemu nerozumí? Mnohem více kyseliny šťavelové než vámi zmiňovaný špenát obsahuje petržel a pažitka. Asi taky nejste z oboru, že? Co se týká špenátu. Jeho konzumace není doporučena u malých dětí, a to z důvodu vysokého obsahu dusičnanů. Proč to není v článku uvedeno? Konzumace masa a mléčných výrobků běžné populaci taky neublíží. Jak píší lidé v předchozích komentářích, všeho moc škodí. Strava by měla být vyvážená. Pamatuji, jak kdysi výživový poradci brojili proti máslu a doporučovali rostliné máslo. Vajíčka byla taky považovaná za "životu nebezpečná". Sádlo bylo taky na černé listině. A jak to dopadlo? Dnes se o vajíčkách tvrdí, že v sobě obsahují látky snižující špatný cholesterol. Sádlo se doporučuje ke konzumaci a na smažení, jelikož se připaluje až při teplotách nad 180 °C. A jak jsem již uvedla dříve, u každé potraviny můžete najít látku, která lidskému tělu v nadbytečném příjmu škodí.

Podmínky a pravidla pro vkládání příspěvků. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich pisatelů a redakce za ně nenese zodpovědnost. Redakce si vyhrazuje právo smazat příspěvek nebo obrázek, který obsahuje vulgární výrazy či fotografie, urážky nebo jinak odporuje dobrým mravům a zákonům ČR. Odstraněny budou opakovaně vkládané vzkazy, stejně jako odkazy, které se netýkají tématu nebo obsahují neplacenou reklamu.

Zdarma produkt k testování!

Staň se testerkou!

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat