Prostreno.cz

Zabiják v podobě energetických drinků v rukou dětí

Dětský pitný režim je soubor pravidel týkajících se příjmu tekutin u dětí. Je důležité, aby děti dostávaly dostatek tekutin pro optimální fungování jejich organismu a růst. Co když ale pijí ty nesprávné tekutiny?

Kolik?

Množství tekutin, které dítě potřebuje, se liší podle věku, hmotnosti, pohlaví a úrovně aktivity. Novorozenci a kojenci dostávají většinu potřebných tekutin z mateřského mléka nebo kojenecké formule. Ve věku 1-3 let by měly děti denně vypít cca 1,3 litru tekutin, ve věku 4-8 let cca 1,7 litru a děti ve věku 9 a více let by měly denně vypít minimálně 2 litry (1).

Co?

Nejlepší volbou pro děti jsou voda a mléko. Sody a slazené nápoje by měly být omezeny, protože obsahují hodně cukru. Děti by měly pít pravidelně po celý den, a to i když nejsou žíznivé. Pokud je dítě nemocné, zvláště pokud má průjem nebo zvrací, je důležité poskytnout mu dostatek tekutin, aby nedošlo k dehydrataci. Pokud je dítě fyzicky aktivní, potřebuje více tekutin, aby nahradilo tekutiny ztracené pocením (1). 

Důležité je naučit děti dobrým pitným návykům již od útlého věku, které si pak ponesou do dospělosti.

Co rozhodně ne!

Energetické drinky mohou být pro děti velmi škodlivé. Obsahují vysoké množství kofeinu a cukru, které mohou negativně ovlivnit jejich zdraví a chování (2).

Kofein je stimulant, který může způsobit zvýšený srdeční tep, zvýšený krevní tlak, nespavost, nervozitu, podrážděnost a další zdravotní problémy. U dětí může kofein také ovlivnit růst a vývoj. Cukr v energetických nápojích může také vést k obezitě a problémům s orálním zdravím, jako je zubní kaz. Dlouhodobé použití energetických nápojů může také vést k chronickým zdravotním problémům, jako je cukrovka, srdeční choroby a poruchy spánku (2).

Kromě toho mohou energetické nápoje u dětí zvyšovat riziko hyperaktivního chování a koncentračních problémů. Místo toho by děti měly pít zdravé nápoje, jako je voda, mléko nebo 100% ovocné šťávy (3).

Zdroj: (1) www.healthdirect.gov.au/hydration-tips-for-children, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3771720/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3065144/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat